Най-голямата компания за продажба на необработени диаманти Де Беерс намалява производството, тъй като диамантените мини са на изчерпване | webcafe.bg
newscafe

Китай - голямата диамантена ръка

Webcafe.bg
26.04.2010, 14:10 (обновена 26.04.2010, 15:55)
диаманти

Снимка: © De Beers

Китай и Хонконг се оформят като най-големите купувачи на диаманти в следващите поне пет години

"Де Беерс" смятат, че резервите от диаманти са на изчерпване - макар и в дългосрочен план, което кара най-голямата световна фирма за добив на скъпоценните камъни да намали производството в опит да удължи живота на мините си.

Това би повишило с поне 5% годишно цените на необработените диаманти в следващите пет години, казва Дес Килалиа, анализатор в RBC Capital Markets.

Ходът на "Де Беерс", който ще постави таван на производството на около 40 млн. карата годишно през 2011 г. в сравнение с произведените 48 млн. карата през 2008 г., очаква новото азиатско търсене да ускори изчерпването на съществуващите световни диамантени мини, коментира Гарет Пени, управляващ директор на фирмата.

За последните 20 години индустрията не е откривала нови диамантени залежи, сравними с двете най-големи мини на "Де Беерс" в Африка или най-добрите руски на другия голям производител на диаманти "Алроза".

"Искаме ли да вдигнем производството отново на 48 млн. карата, като се има предвид липсата на възможност за доставки в бъдеще?" пита Пени. "Диамантите са природно богатство, което би трябвало да бъде подходящо защитено, защото ще има по-малко от тях за продажба. Реалността е, че доставките не могат да продължават с тези темпове, и това ще бъде много силно изразено през следващите 15 години."

"Де Беерс", въпреки че вече не е картел, държи 40% от глобалните продажби на необработени диаманти. След брутална за индустрията година, която доведе "Де Беерс" до нетни загуби за 2009 г., фирмата е решена да извлече печалба през следващите пет години от това, което Пени нарича "естествено дебалансиране на доставките и търсенето".

Анализаторите на диамантения пазар тълкуват хода на фирмата като предвестник за листването й на борсата, което ще подобри производствения й профил в дългосрочен план. "Ако акционерите на "Де Беерс" планират да предложат публично активи на фирмата следващата година, това може да е свързано с началото на подновен растеж на потребителското търсене," казва Хаим Ивън-Зохар, диамантен консултант от Тел Авив, който твърди, че "Де Беерс" със сигурност ще го направят.

Богатите китайци купуват огромни количества диаманти и делът на страната на пазара на диамантени бижута би трябвало да се удвои и да достигне 16% през 2016 г., съобщават от "Де Беерс". Фирмата излезе от икономическия срив с намалени наполовина цени и нова стратегия за защита на стойността на диамантите.

"Не целим да манипулираме нищо," заявява Пени. "Но има естествено дебалансиране на търсенето и предлагането, което води до определени реалности."

Световното производство на необработени диаманти за 2009 г. е било 124 млн. карата, според Ивън-Зохар.

Oще: де беерс  диаманти  добив  карати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.