Мирослав Найденов вече е обвиняем | webcafe.bg
newscafe

Мирослав Найденов вече е обвиняем

Webcafe.bg
26.03.2013, 15:34 (обновена 26.03.2013, 17:06)
Бойко Борисов подаде оставка

Снимка: © Явор Николов

На бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е наложена парична гаранция от 10 000 лева

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов за подкуп, принуда и злоупотреба със служебно положение.

Наложена му е парична гаранция от 10 000 лева.

Самият Найденов обяви, че няма да се кандидатира за депутат при това положение. Той вижда в това възможност да изчисти името си, както и дългата ръка на БСП, оказали натиск на прокуратурата с изваждането на сигнала и "прибрали в редиците си Калина Илиева" (бившата шефка на ДФ "Земеделие", отстранена от работа заради фалшифицираната от самата нея диплома за висше образование от университет в Берлин).

Някои виждат в обвинението към Найденов възможност да бъде елегантно отстранен от листите на ГЕРБ като вече компрометирал се политик. "Прицелът" върху него може да бъде държан до изборите - дори и от имиджова цел, а след това свален.

Той зае поста министър на земеделието и храните в кабинета на ГЕРБ, след като депутатката от ГЕРБ Десислава Танева, шеф на земеделската комисия в 41-ото НС, се отказа заради връзките й с мелничарския бизнес и едри арендатори.

Преди да стане министър, Найденов, който е ветеринарен лекар, отговаряше по времето, когато Борисов беше кмет, за столичната общинска фирма "Екоравновесие", чиято задача беше да се бори с популацията от бездомни кучета в София.

Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП привлече в качеството на обвиняем Найденов.

Досъдебното производство № 29-П/2009 г., по което той е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК.

Тогава в Софийската градска прокуратура (СГП) е получен сигнал от ДАНС за нередности в Министерството на земеделието. На 9 ноември 2009 г. СГП образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс.

Той гласи:"Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години."

Четири години след отлежаването на сигнала, Найденов е обвинен, че:

1. През октомври 2010 г. в София е обещал подкуп в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов - длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." - престъпление по чл. 304а НК.

2. На 2 ноември 2010 г. в София е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие") да извърши нещо, противно на волята му - да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова - завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" - Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев - прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните - престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

3. През март 2010 г. в София, в качеството си на длъжностно лице - министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции - план за 2010 г.", обявена от Държавен фонд "Земеделие" по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." - престъпление по чл. 283 НК.

Това е вторият министър от ГЕРБ, който става обект на правосъдието. Преди Найденов беше първият министър на здравеопазването в правителството на Борисов - Божидар Нанев, който беше оправдан миналата година.

Oще: земеделие  министър  мирослав найденов  обвинение  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 26.03.201322:36

героя на северозапада (резервата) в комплект с другите брилянтни професионалисти (монтана и етк) са за растрел... както и повечето жители на северозападналио край muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 26.03.201318:24

Аре най-после да окошарят някого, бе да го web@.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

1 ARROGANT | 26.03.201316:40

Миро Нереза – ветеринарят комбинатор - http://afera.bg/mishena/36920.html

Идея
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани