Мирослав Найденов вече е обвиняем | webcafe.bg
newscafe

Мирослав Найденов вече е обвиняем

Webcafe.bg
26.03.2013, 15:34 (обновена 26.03.2013, 17:06)
Бойко Борисов подаде оставка

Снимка: © Явор Николов

На бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е наложена парична гаранция от 10 000 лева

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов за подкуп, принуда и злоупотреба със служебно положение.

Наложена му е парична гаранция от 10 000 лева.

Самият Найденов обяви, че няма да се кандидатира за депутат при това положение. Той вижда в това възможност да изчисти името си, както и дългата ръка на БСП, оказали натиск на прокуратурата с изваждането на сигнала и "прибрали в редиците си Калина Илиева" (бившата шефка на ДФ "Земеделие", отстранена от работа заради фалшифицираната от самата нея диплома за висше образование от университет в Берлин).

Някои виждат в обвинението към Найденов възможност да бъде елегантно отстранен от листите на ГЕРБ като вече компрометирал се политик. "Прицелът" върху него може да бъде държан до изборите - дори и от имиджова цел, а след това свален.

Той зае поста министър на земеделието и храните в кабинета на ГЕРБ, след като депутатката от ГЕРБ Десислава Танева, шеф на земеделската комисия в 41-ото НС, се отказа заради връзките й с мелничарския бизнес и едри арендатори.

Преди да стане министър, Найденов, който е ветеринарен лекар, отговаряше по времето, когато Борисов беше кмет, за столичната общинска фирма "Екоравновесие", чиято задача беше да се бори с популацията от бездомни кучета в София.

Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП привлече в качеството на обвиняем Найденов.

Досъдебното производство № 29-П/2009 г., по което той е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК.

Тогава в Софийската градска прокуратура (СГП) е получен сигнал от ДАНС за нередности в Министерството на земеделието. На 9 ноември 2009 г. СГП образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс.

Той гласи:"Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години."

Четири години след отлежаването на сигнала, Найденов е обвинен, че:

1. През октомври 2010 г. в София е обещал подкуп в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов - длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." - престъпление по чл. 304а НК.

2. На 2 ноември 2010 г. в София е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие") да извърши нещо, противно на волята му - да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова - завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" - Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев - прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните - престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

3. През март 2010 г. в София, в качеството си на длъжностно лице - министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции - план за 2010 г.", обявена от Държавен фонд "Земеделие" по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." - престъпление по чл. 283 НК.

Това е вторият министър от ГЕРБ, който става обект на правосъдието. Преди Найденов беше първият министър на здравеопазването в правителството на Борисов - Божидар Нанев, който беше оправдан миналата година.

Oще: земеделие  министър  мирослав найденов  обвинение  прокуратура 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 26.03.201322:36

героя на северозапада (резервата) в комплект с другите брилянтни професионалисти (монтана и етк) са за растрел... както и повечето жители на северозападналио край muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 26.03.201318:24

Аре най-после да окошарят някого, бе да го web@.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

1 ARROGANT | 26.03.201316:40

Миро Нереза – ветеринарят комбинатор - http://afera.bg/mishena/36920.html

Идея
   

оценка

+0 -0