Лазаров предложил оставка, Йовчев не я приел | webcafe.bg
newscafe

Лазаров предложил оставка, Йовчев не я приел

Webcafe.bg
08.04.2014, 08:55 (обновена 08.04.2014, 09:02)
йовчев

Снимка: © webcafe.bg

"Аз съм гърбът на главния секретар на МВР", каза вътрешният министър Цветлин Йовчев.

След провала на специализираната акция в Лясковец, при която един командос загина, а трима бяха ранени, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е предложил да подаде оставка, но вътрешният министър Цветлин Йовчев преценил, че това не е добър ход.

Това обяви министърът на вътрешните работи в ефира на bTV, след като вчера отговорност за провала на акцията понесоха  бившият директор на ОДМВР Велико Търново, сегашният - Христо Христов и двамата полицаи, които са снимали предния ден и не са докладвали, че са били забелязани от стрелеца.

"Аз съм гърбът на главния секретар на МВР. Ще го защитавам до момента, в който той продължава да си изпълнява съвестно задълженията", каза Йовчев. „Ще пазя и всеки друг, който си изпълнява задълженията в МВР. Нагледахме се на случаи, когато някой си измива ръцете с някой друг", каза още тойи допълни, че със сигурност не би изиграл сценарий, в който министърът не носи отговорност, а някой друг.

"По-неадекватно поведение на оперативни работници не съм виждал. Не може да принасяме в жертва някого, само и само да затворим случая. Като се освободим от емоцията, в миналото имаме доста такива случаи, имаме загинали при тренировка на СОБТ, не си спомням някой тогава да е искал оставка на главен секретар, оставка на министър и т.н. Част от оборудването не е достатъчно добро, но по отношение на действията на колегите от отряда, категорично те са се държали изключително достойно в тази ситуация", подчерта вътрешният министър.

По думите му планът за операцията срещу стрелеца Петко Петков в Лясковец не е сработил. „Полицаите е трябвало да проникнат от три места, но от третото място не са успели", каза той. По думите му по закон главният секретар на МВР подписва такива операции, но прякото планиране е под ръководството на областния директор във Велико Търново.

„Двамата директори от Велико Търново носят отговорност за това, което се е случило. Областният директор носи пряка отговорност за планирането и провеждането на тази операция, както и за това, че преди това не е предприето нищо чрез оперативни средства да се разреши този проблем в Лясковец. Изводите, които са направени, че в дома на Петко Петков има риск, са правилни, но това не значи, че няма да се влиза", посочи още министърът.

Той за пореден път обясни, че операцията се е наложила, тъй като Петков е можело да започне да стреля по деца.

"Определено по тази операция има риск и затова е имало тренировки. Ако не бяхме използвали специално подготвени хора, какъв би бил резултатът, само си представете. Именно в такава ситуация аз обясних защо има трагичен завършек, защото лицето ги е чакало в засада", каза Йовчев и посочи, че 10-15 секунди не са достигнали на отряда да си свърши работата. „Големият проблем е че лицето е било предупредено. Ако отрядът е бил информиран, че лицето е забелязало полицаите, щеше да бъде приложен друг способ, който нямаше да крие такива рискове", обясни още министърът.

 

Oще: барети  лясковец  мвр  полицейска акция  стрелба 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани