Комисията за конфликт на интереси "изгори" Трайчо Трайков | webcafe.bg
newscafe

Комисията за конфликт на интереси "изгори" Трайчо Трайков

Webcafe.bg
16.08.2012, 17:41 (обновена 16.08.2012, 18:01)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Трайков подаде оставка като министър на икономиката, енергетиката и туризма през март т.г.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков е действал в частен интерес по време на мандата си 2009 - 2011 г., установи специалната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

По времето, когато е имал 278 акции от "Каолин" АД, Трайков е подготвил мотивиран доклад и участвал в приемането на Решение на МС за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана", разположено в землището на община Дулово, област Силистра в интерес на компанията.

Трайков е заплашен от солена глоба и отнемане на министерската заплата в периода на конфликт на интереси.

Комисията започна проверката по сигнал на самия Трайков след серия от репортажи по ТВ7.
"Сезирам лично Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, защото вярвам в институционалния подход при установяването на истината в България", каза Трайков.

Той подчерта, че е наясно, че комисията е съставена на политически квотен принцип, но вярва в компетентността и съвестта на юристите, които са натоварени с ангажимента да се произнесат по подобни въпроси. "Трябва да имаме доверие в институциите, за да има гаранции за прозрачност, както на сегашните, така и на всички следващи управляващи", допълни той.

Трайков уточни, че акциите му в "Каолин" са му донесли дивидент от 20 лв. за миналата година.
Трайков притежава 278 броя акции от емитирани 50 млн. акции от капитала на "Каолин АД", закупени при първоначалното публично предлагане на акции на дружеството на БФБ на 18 април 2007 г.

Те съставляват дял от 0,00000556 или по-малко от шест десетохилядни от процента части от капитала на дружеството. Към настоящия момент борсовата им цена е приблизително 560 лв. Тези акции са част от инвестиционен портфейл с книжа на няколко десетки дружества от БФБ, които Трайков притежава и е декларирал пред Сметната палата още при встъпването му в длъжност през 2009 г.

"С тях не са извършвани никакви действия в рамките на мандата ми, както и към настоящия момент", съобщи Трайков. Той подаде оставка като министър на икономиката, енергетиката и туризма през март т.г.

Oще: конфликт на интереси  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2012, 15:59

3 Не е задължително да си луд | 16.08.201223:11

"също както Т.Ж. го е държал Сталин- "окървавен" е и тоя"

Мъка! Мъка! Мъка!
Къде е таз златна рибка да я хванем и три пъти да си пожелаем, да завладеят китайците Македония и да си отидат! ( имаше такъв виц свързан със СССР! )
Бесен

Четенето на вестници в Булгаристан и гледането на БГ телевелезия ражда гении! Отегчен Отегчен Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 16.08.201222:19

Затова министрите на икономиката трябва да са спортисти а икономистите да отговарят за спорта - така няма да има никакъв конфликт на интереси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 16.08.201219:55

Бащицата Боко не може да прости на тея дето вече не са с него и имат малко разум и патриотизъм и желание да променят нещо в БГ- ще ги ебе до смърт със всички възможни средства- нали те знаят,че той е бил мутра трафикант на метаамфетамин и за това го държат големите бащици на власт, също както Т.Ж. го е държал Сталин- "окървавен" е и тоя.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани