"Труд": Кризата - причина за аборт | webcafe.bg
newscafe

"Труд": Кризата - причина за аборт


26.04.2012, 09:53 (обновена 26.04.2012, 10:02)
болница

АГ специалистът Мария Малинова призовава държавата да погледне по-сериозна на проблема: "Ако има някакво ниво на раждаемост, да не си правим илюзии, то се поддържа от ромите"

Сред основните причини за прекъсването на бременността при младите са кризата и страхът, че финансите няма да стигнат за отглеждането на детето, това обясниха пред “Труд” специалисти по акушерство и гинекология.

"Жените се страхуват, че ги връхлитат тежки и несигурни години. Така липсата на позитивно мислене и на очакване на светло бъдеще ги карат да прекъснат бременността. Уви, в последните месеци това се случва все по-често", разказва д-р Иван Костов от столичната Втора АГ болница "Шейново".

Той допълва, че същите са аргументите и за отлагането на раждането за по-късна възраст - след 30-35 г. По думите му обаче тук влияние оказват още еманципацията, желанието на съвременната жена не само да се развива, но и да пътува, да не изпуска хубавите емоции от младите години. По тази причина в болницата, където работи Костов, имало жени на по 35-36 г. вече с по няколко аборта зад гърба си.

Екипът ни провери дали наблюденията на д-р Костов и колегите му за прекъснатите бременности (виж мненията по-долу) се потвърждават от статистиката (виж таблиците на стр. 3).

Липсата на работа, женен партньор или такъв, който не иска да поеме отговорност за вече създаденото дете, са другите причини, каращи жените да абортират. Днес все по-разпространена е и практиката българката да забременее от обвързан с друга мъж. В България абортът по желание е разрешен до 12-ата седмица. В наредба №2 на МЗ е записано, че от 12-ата до 20-ата седмица той се позволява само след преглед от лекарска комисия. А след 20-ата седмица се прави вече само по застрашаващи майката или плода причини. Въпросът обаче се решава от комисия при съответната АГ болница.

В Западна Европа и в Америка прекъсването на бременността всъщност е процес, който се разделя на три етапа: предабортна консултация (в САЩ често се прибягва до психолог), самата медицинска манипулация и следабортната ситуация.

От страниците на "Труд" АГ специалистът Мария Малинова призовава държавата да погледне по-сериозна на проблема. "Ако има някакво ниво на раждаемост, да не си правим илюзии, то се поддържа от ромите. Утре обаче на вашите деца няма да има кой да им изкара пенсията, защото трудно ще интегрираме и накараме ромите да работят", подчертава Малинова.

Oще: аборт  криза  раждаемост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани