София и Велико Търново срещу ГМО | webcafe.bg
newscafe

София и Велико Търново срещу ГМО

Webcafe.bg, по БГНЕС
25.05.2013, 17:02 (обновена 25.05.2013, 21:28)
гмо, пазар

Можем ли да се доверим на подобни табели?

България също се включи в международния протест срещу ГМО храните и основния им производител - американската компания „Монсанто". Макар и рехави, протести имаше в София и Велико Търново. Основното настояване на протестиращите е върху етикетите на храните да е записано съдържанието на ГМО.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Етикетите да казват, ако съдържа ГМО", "Чиста храна = здрави деца" и "Obama stop GMO!".

Протестното шествие в София започна от площад "Независимост" и се отправи първо към Министерството на околната среда и водите, а след това и към Министерството на земеделието и храните - двете институции в България, които трябва да контролират произвеждането и разпространението на ГМО.

В над 55 страни днес са организирани шествия срещу най-голямата корпорация, отглеждаща ГМО - "Монсанто", отбеляза лидерът на „Зелените" Борислав Сандов. "Въпреки че в Закона за ГМО и в Закона за храните е заложено изискването на етикетите на храните, съдържащи ГМО, това да бъде изписано, ние не виждаме нито един продукт с подобен етикет", обяви той.

Министърът на земеделието и храните така и не промени Наредбата за етикетирането, за да може да се приложи законът. Контролът не само по отношение на площите, но и по отношение на храните е абсолютно нулев", коментира той.

По закон никъде в България не е позволено отглеждането на култури с ГМО, но не можем да знаем дали това на практика е така. „От един отговор, който наскоро получихме от МОСВ, стана ясно, че всъщност не се правят проби и няма никакъв контрол, заяви Сандов.

"Когато ние сме правили проби на фуражи или храни, почти винаги сме установявали наличие на ГМО, което не е етикетирано. За мен това е голям проблем, защото потребителите трябва да знаят дали нещо съдържа ГМО преди да решат да си го купят. Информираният избор е водещ принцип в ЕС и би трябвало да се спазва и в България, но това не се случва поради липса на отговорност от страна на МЗХ и МОСВ", подчерта той.

Друг от протестиращите, Петър Кърджилов заяви: "В нашата мила родина никой не си мръдва пръста, за да въведе наредбите, които трябват, за да се изпълни законът", коментира той.
Царевицата МОН 810 на американския гигант "Монсанто" е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофа Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте.

Осем страни от ЕС - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша - поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от две ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.

През януари 2013 година Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на генно модифицирани организми в рамките на Евросъюза до края на своя мандат през 2014 година и да преговаря по въпроса със страните членки.

 

Oще: гмо  етикети  зелените  монсанто  протест  храни  царевица 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани