София и Велико Търново срещу ГМО | webcafe.bg
newscafe

София и Велико Търново срещу ГМО

Webcafe.bg, по БГНЕС
25.05.2013, 17:02 (обновена 25.05.2013, 21:28)
гмо, пазар

Можем ли да се доверим на подобни табели?

България също се включи в международния протест срещу ГМО храните и основния им производител - американската компания „Монсанто". Макар и рехави, протести имаше в София и Велико Търново. Основното настояване на протестиращите е върху етикетите на храните да е записано съдържанието на ГМО.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Етикетите да казват, ако съдържа ГМО", "Чиста храна = здрави деца" и "Obama stop GMO!".

Протестното шествие в София започна от площад "Независимост" и се отправи първо към Министерството на околната среда и водите, а след това и към Министерството на земеделието и храните - двете институции в България, които трябва да контролират произвеждането и разпространението на ГМО.

В над 55 страни днес са организирани шествия срещу най-голямата корпорация, отглеждаща ГМО - "Монсанто", отбеляза лидерът на „Зелените" Борислав Сандов. "Въпреки че в Закона за ГМО и в Закона за храните е заложено изискването на етикетите на храните, съдържащи ГМО, това да бъде изписано, ние не виждаме нито един продукт с подобен етикет", обяви той.

Министърът на земеделието и храните така и не промени Наредбата за етикетирането, за да може да се приложи законът. Контролът не само по отношение на площите, но и по отношение на храните е абсолютно нулев", коментира той.

По закон никъде в България не е позволено отглеждането на култури с ГМО, но не можем да знаем дали това на практика е така. „От един отговор, който наскоро получихме от МОСВ, стана ясно, че всъщност не се правят проби и няма никакъв контрол, заяви Сандов.

"Когато ние сме правили проби на фуражи или храни, почти винаги сме установявали наличие на ГМО, което не е етикетирано. За мен това е голям проблем, защото потребителите трябва да знаят дали нещо съдържа ГМО преди да решат да си го купят. Информираният избор е водещ принцип в ЕС и би трябвало да се спазва и в България, но това не се случва поради липса на отговорност от страна на МЗХ и МОСВ", подчерта той.

Друг от протестиращите, Петър Кърджилов заяви: "В нашата мила родина никой не си мръдва пръста, за да въведе наредбите, които трябват, за да се изпълни законът", коментира той.
Царевицата МОН 810 на американския гигант "Монсанто" е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофа Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте.

Осем страни от ЕС - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша - поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от две ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.

През януари 2013 година Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на генно модифицирани организми в рамките на Евросъюза до края на своя мандат през 2014 година и да преговаря по въпроса със страните членки.

 

Oще: гмо  етикети  зелените  монсанто  протест  храни  царевица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани