Президентът върна казуса "Пеевски" в Конституционния съд | webcafe.bg
newscafe

Президентът върна казуса "Пеевски" в Конституционния съд

Webcafe.bg
28.10.2013, 15:54 (обновена 28.10.2013, 16:42)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът Росен Плевнелиев върна казуса „Делян Пеевски" в Конституционния съд с искане депутатските му права да бъдат отменени.

Държавният глава изпълни своето обещание да повдигне отново спорния въпрос, след като на 8 октомври Конституционният съд на практика реши, че няма проблем Пеевски да продължи да бъде народен представител.

На 14 юни т.г. Пеевски бе набързо избран за шеф на ДАНС, което отприщи протестната вълна #ДАНСwithme. Пет дни по-късно Народното събрание отмени решението, взето по предложение на премиера Пламен Орешарски.

Той първо не можеше да си спомни, а сега се забавлява на въпроса кой предложи номинацията на Пеевски. С търсене на същия отговор започна и студентската окупация на Софийския университет заради преподаващия там председател на КС проф. Димитър Токушев.

Пеевски и депутати от ДПС твърдят, че той има правото да бъде депутат, защото не е подписал заповедта за встъпването на длъжността ръководител на контраразузнаването.

ГЕРБ е на противоположното мнение, защото Пеевски е положил клетва пред НС като шеф на ДАНС.
Държавният глава, който по-рано определи Пеевски като „еманация на задкулисието", иска Конституционният съд да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 19 юни т.г. - същото решение, което отмени избора на Пеевски за председател на ДАНС.

Преди това Пеевски сам реши да се оттегли, а по-късно обяви, че истинската олигархия не е пожелала да заеме поста.

Според Росен Плевнелиев решението на Народното събрание е в противоречие с основни принципи, предвидени в основния закон. Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията.

„Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма", пише в позицията на президента.

Той настоява конституционните съдии да дадат и задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Oще: данс  делян пеевски  депутат  конституционен съд  народно събрание  протест  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани