Летище София има първите у нас електронни гишета | webcafe.bg
newscafe

Летище София има първите у нас електронни гишета

Webcafe.bg
28.08.2012, 09:23 (обновена 28.08.2012, 10:30)
летище

Снимка: © Sofia Photo Agency

Реализацията на проекта демонстрира ангажираността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство и за постигане на високи стандарти на сигурност

В деня, в който се навършват 40 дни от атентата на летището край Бургас, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов открива на ГКПП-Аерогара София първите в България електронни гишета за граничен контрол, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Финансирането на електронни гишета за граничен контрол е по проект на Европейския фонд "Външни граници" и е на стойност 476 795 лв. без ДДС. Изпълнител на проекта е компанията "Атос".

Реализацията на проекта демонстрира ангажираността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство и за постигане на високи стандарти на сигурност.

Преди няколко седмици обаче и германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих попари надеждите на България и Румъния за бързо присъединяване към Шенгенското пространство, след като досега само Холандия официално се противопоставяше на членството ни и това на Румъния. Въпреки сигналите, че е възможно през септември да се стигне до компромисното решение двете балкански страни да влязат в пространството за свободно пътуване с въздушните и морските си граници, това, по думите, е изключено да се случи сега.

Преди това президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой напомни за двустепенния план, разработен от Германия и Франция, предвиждащ при първия етап да бъдат отворени само летищата и пристанищата, а решението за премахване на контрола по сухопътните граници да бъде взето по-късно. "Настоятелно препоръчвам да се придържаме към тази поетапна процедура. Скептичен съм обаче, дали тази година ще можем да стигнем до първата фаза", каза обаче германският вътрешен министър.

Присъединяването на България към Шенгенското пространство бе определено от правителството на ГЕРБ като основен външнополитически приоритет, но след като той се провали премиерът заговори, че влизането в Шенген може да не е толкова добро за България. Той се мотивира с предположението, че атентаторът от Бургас е влязъл България от страна членка на Шенген.

Oще: гишета  летище  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

5 daysydogy | 28.08.201217:47

А Централна гара - кенеф - типично по герберски - цървули нема, иска гайда...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

4 Stoyo Tinkov | 28.08.201215:35

Може и да съм в грешка, просто споделям преживяното !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2012, 10:50

3 Boriana Uzunova Boyer | 28.08.201212:53

Господин Тинков, явно не говорим за едно и също нещо. Дори и простият факт, че е нужен биометричен паспот, а не всички имат такъв, де факто ограничава ползването на тези гишета и за съжаление старият начин е валиден навсякъде и опашките си съществуват. Повярвайте ми, пробвам всеки път...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

2 Stoyo Tinkov | 28.08.201212:07

Преди Една година на летище Шарл де Гол в Париж, имаше такива гишета, и само да опровергая информацията, че никой не ги ползва, ще кажа, че всъюност всички минават само през тези електронни гишета, и просто няма как да не ги използваш, старият начин е запазен само за полети извън Европа. Естествено за непросветените охраната помагаше мигновено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2012, 10:50

1 Boriana Uzunova Boyer | 28.08.201211:01

Тези гишета съществуват, но никой не ги ползва поради липсата на информация. Стоят си изключени, но ако попитате полицаите на гишетата какво е това и как се ползва, те веднага скачат и любезно ви обясняват, пускат едното гише в действие и ви оставят да го пробвате.
Трябва повече граждани да е интересуват и настояват да знаят за какво са отишли парите им, както и да ползват нововъведенията.
Гишетата спестяват досадно време на опашките при влизане на територията на страната.
Българските електронни гишета не са единствените нови и пусти в Европа. Във Франция също не се рекламират и никой не минава през тях, освен ако не попиташ. Там срещаш същата заучена любезност и помощ, но само ако я поискаш...явно граничните полицаи просто се стахуват от съкращения и с право.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани