Румъния иска обезщетение заради "Набуко" | webcafe.bg
newscafe

Румъния иска обезщетение заради "Набуко"

Webcafe.bg, по ЕurActiv
29.08.2013, 13:54 (обновена 29.08.2013, 17:52)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

"Набуко" не бе одобрен за трасе за пренос на азерски газ, въпреки че от 2004 година се кроят планове за изгражданите му

Румънският президент Траян Бъсеску поиска обезщетение от Европейския съюз заради отказа от проекта „Набуко". Тръбата, която трябваше да доставя газ от Азербайджан до Австрия, бе замислена като алтернативно трасе на руския „Южен поток".

„Имайте предвид, че Румъния, подкрепяйки този европейски проект, не се е колебала между „Набуко" и „Южен поток" - за разлика от нашите съседи, а просто каза: „Набуко". Като държава, подлежим на компенсация заради изоставянето на този проект", заяви Бъсеску, цитиран от румънски медии.

До момента румънската компания „Трансгаз" е инвестирала над 23 млн. евро в европейския проект, който - според Бъсеску - няма да се появи на бял свят поне в следващите 10 години.

През юни управата на консорциума, разработващ находището „Шах Дениз" на брега на Каспийско море, предпочете Трансадриатическия газопровод (ТАП) пред „Набуко", за да доставя годишно 10 млрд. куб. м. газ до Европа.

ТАП тръгва от турската граница, пресича Гърция и Албания, минава по Адриатическо море и завършва в Южна Италия. Проектът „Набуко - Запад" бе замислен за пренос на синьото гориво от турската граница през България, Румъния и Унгария до Централноевропейския разпределителен газов център край Виена.

Бъсеску е поискал от всички румънски посланици в страни-членки на ЕС да разяснят румънската полиция и да притиснат Брюксел, за да се върнат обратно вложените средства. „Това е бизнес решение", коментира за румънските претенции говорителката на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер.

Твърдението му, че Румъния не се е колебала в геополитическата надпревара между Брюксел и Москва, обаче е спорно. През 2010 г. Румъния даде на „Газпром" нужната документация за строителството на „Южен поток" през нейна територия. Това бе отчетено като ход на Москва за натиск срещу България, която е по-предпочитана транзитна страна от руснаците.

Сега Бъсеску е на мнение, че „Южен поток" на практика консолидира хегемонията на „Газпром", но иначе няма нищо против изграждането му.

Правителството на ГЕРБ твърдеше, че застава и зад двата проекта, дори бе готово да започне да строи „Набуко" авансово. Кабинетът на Пламен Орешарски пък обеща да направи всичко възможно, за да има първа копка на "Южен поток" до края на годината.

Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри вчера изграждането на газопровода „Южен поток" за участъка, който преминава през територията на България - точно през 11 области.

Oще: газ  европейски съюз  набуко  русия  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани