Концертът на Андреа Бочели е с неуредени права | webcafe.bg
newscafe

Концертът на Андреа Бочели с неуредени права

Webcafe.bg, по Фокус
01.09.2014, 17:43 (обновена 01.09.2014, 18:07)
бочели

МУЗИКАУТОР твърди, че концертът, който Андреа Бочели изнесе у нас снощи на Стадион Българска Армия, е с неуредени авторски права

Един от най-мащабните концерти на годината, който се проведе снощи на Стадион Българска армия в София - този на прочутия италиански тенор Андреа Бочели, е с неуредени авторски права. За това алармираха от МУЗИКАУТОР.

Организаторите на концерта European Event Service не са уредили авторските права за провеждането му, тъй като нямат подписан договор с МУЗИКАУТОР и по тази причина нарушават Закона за авторското право и сродните му права.

Според закона, организаторите на концерт предварително и писмено трябва да получат съгласие от авторите или от организация за колективно управление за авторски права - МУЗИКАУТОР.

European Event Service е компания, базирана в Швейцария, която се грижи за проявите на Андреа Бочели в Източна Европа.

От МУЗИКАУТОР съобщиха, че са алармирали за ситуацията Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Италианското посолство, Италианското авторско дружество - SIEA, както и ПФК ЦСКА, на чиито стадион се проведе концерта.

От италианското дружество, което защитава правата на авторите са изразили недоумение как е възможно да се стигне до подобна ситуация.

Според Ясен Козев, председател на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР, е крайно време Министерство на културата, като отговорна институция, да поеме инициативата за справянето с порочната практика да не се уреждат авторските права при концертите. "Нарушенията на закона биха намалели, ако самите зали и спортни съоръжения имаха задължението да не предоставят помещения за провеждане на концертни прояви без предварително да бъдат уредени правата" - каза той.

Според Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР, е недопустимо в държава членка на Европейския съюз, в град кандидат за Европейска столица на културата, на стадиона на един от най-големите футболни отбори в страната, да се извърши такова мащабно нарушаване на закона за авторското право и сродните му права.

Oще: авторски права  андреа бочели  концерт  музикаутор  стадион българска армия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани