МВР прави още отстъпки по ЗЕС? | webcafe.bg
newscafe

МВР прави още отстъпки по ЗЕС?


12.01.2010, 15:11 (обновена 14.01.2010, 16:32)
Веселин Вучков

Снимка: © Бгнес

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков - две назад, едно напред

Интерфейсът за директно следене на трафичните данни отпада, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на кръгла маса днес за промените в Закона за електронните съобщения.

Представители на мобилните оператори обаче изразиха опасение, че два часа няма да са достатъчни за изготвяне на изисканата справка за трафични данни.

Държавата трябва да помисли и за някакви механизми за компенсация на мобилните оператори за инвестициите, които ще трябва да направят, за да изпълнят задълженията си по закона, призоваха те.

Според Светослав Димитров, представител на независимите Интернет доставчици, 40 млн. евро инвестиции в техника са нужни, за да могат да отговорят на нуждите на МВР за своевременно предоставяне на данни.

Между двадесет и четири часа и три дни е възможният срок за предоставянето на трафични данни, категоричен бе Димитров.

В отговор на тези коментари зам.-вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че МВР е склонно да отстъпи от двучасовия срок за получаване на трафични данни.

Той обаче изрази недоверие в твърденията на мобилните оператори.

„Не смятам, че е проблем за големите мобилни оператори за два часа да предоставят тези данни. Ако си смените тарифния план, ще видите как за три години назад ще извадят за десет минути с кого и колко сте говорили", каза зам.-вътрешният министър.

От своя страна представители на правозащитни организации разкриха, че междувременно МВР отново е разширило кръга на престъпленията, за които ще иска данни, далеч извън тежките престъпления по Наказателния кодекс, срещу което възразяваха политици от всички парламентарни партии без ГЕРБ и „Атака”, независими организации и граждани.

Към тежките престъпления, престъпления като подготовка за убийство, причиняване на смърт по непредпазливост, закана с убийство, склоняване към проституция или блудство с непълнолетни, проповядване на расова или етническа омраза, МВР без никакви обосновка е включило и престъпления срещу интелектуалната собственост или т. нар. пиратство, което е предмет на съвсем друго законодателство, посочиха правозащитниците.

Дискусията по темата за промените в ЗЕС продължава този четвъртък от 14.30 часа в парламента.

Същия ден от 11.00 часа е предвиден и протест пред парламента срещу промените в закона.

 

Oще: зес  интелектуална собственост  мвр 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани