Премиерът: Не предвиждаме увеличение на тока | webcafe.bg
newscafe

Премиерът: Не предвиждаме увеличение на тока

Webcafe.bg
10.04.2013, 10:52 (обновена 10.04.2013, 14:42)
Василев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев: Някои ВЕИ централи са работили по 32 часа в денонощие

"Служебното правителство „няма нагласа" за увеличение на цената на тока от 1 юли", каза служебният премиер Марин Райков. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет.

Преди това министърът на икономиката, енергетиката и туризма заяви, че има ВЕИ-централи, които формално са работили повече от 24 часа в денонощието. Той припомни, че всички дружества по веригата са поискали увеличение на цената, но ще се прегледат разходите им и дали има възможности за съкращаване. Същото важи и за мините.

Само преди ден председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова заяви, че е възможно токът да поскъпне в средата на годината. Тя обясни, че всички електроразпределителни дружества са поискали по-високи цени за новия регулаторен период, но това не значи, че желанията им ще бъдат удовлетворени, а тепърва в регулатора ще се правят анализи и оценки.

Марин Райков заяви още, че инспекторатът на Министерски съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция ще направят проверка на Енергийния системен оператор (ЕСО). 

"Проверката ще бъде концентрирана основно върху дейността на Диспечерското управление към ЕСО. Ще се търси отговор на въпроса защо енергията от скъпи централи се въвежда приоритетно пред по-евтината енергия от други централи.
ДКЕВР ще реши дали да се повиши цената на тока от 1 юли, но нашата нагласа не е позитивна по отношение на тази хипотеза", коментира той.

Той обясни, че до дни ще пристигнат екипите, които трябва да започнат анализ на цялата верига на ценообразуването, най-вече на договорната верига. 

"Съобщението до медиите беше достатъчно ясно относно работата на генерална дирекция „Енергетика" към Европейската комисия", смята Райков.

"В случай на стачка в дъждовния сезон би имало изключително неприятни последици, за отводняване ще са нужни милиони. Всяко неразумно и неоснователно действие ще има отражение върху бъдещата работа на миньорите", каза Райков във връзка с информацията, че миньорите от "Мини Марица изток" са в стачна готовност. 

Той призова да не се обмислят подобни форми на натиск, защото последствията биха били по-сериозни от сигнала, който би бил отправен по този начин.

Райков уточни, че от началото на следващата седмица се очаква да започне приемането на заявки за помощите, които ще бъдат изплатени в рамките на първия пакет от мерки за едни от най-уязвимите групи от населението.

Как мисли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев

Ако изкривените отношения в енергетиката не се оправят, всеки ще иска увеличение на цената на тока, а ако се оправят, ще се открият доста големи резерви, така че това да не се случва.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по повод обявеното вчера почти сигурно поскъпване на тока от 1 юли от председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Би било почти сигурно вдигането цената на тока от 1 юли, ако цифрите, които се предоставят, са верни, коментира Василев. Той съобщи, че министерството е започнало вътрешна проверка на част от цифрите, предоставени от производителите.

Резултатите от нея досега показват, че има фотоволтаични централи, които през февруари са работили със слънцегреене 32 часа в денонощието. Тоест те са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат с осем часа повече от дененощието на ден, обясни министърът.

По думите му само в едно от електроразпределителните дружества са открити присъединени 50 такива централи.

Според Василев заканата на собственици на зелени централи да съдят държавата заради наложените им ограничения няма да доведе до резултат.

В цяла Европа в момента има преразглеждане на стимулите, дадени във времето на зелени централи, защото е преценено, че те са били твърде високи, посочи още министърът. "Европа като цяло започва да дава назад", обяви той.

На 1 юли 2012 г. токът поскъпна с 13%, като основната причина беше енергията от ВЕИ. Добавката, която НЕК начислява на електроразпределителните дружества, а те на крайните клиенти се увеличи повече от три пъти, тъй като заради наплива от ВЕИ проекти ДКЕВР повиши общите прогнозни разходи на доставчиците за зелена енергия от 365.4 млн. лв. на 466.3 млн. лева.

Основното, което се очаква от проверката в енергийния сектор на България от страна на Европейската комисия, е реалистичен поглед какво се случва в енергетиката като икономически взаимоотношения и доколко договорите в енергетиката отговарят на европейските изисквания, посочи Василев. Той изрази съмнения, че някои от договорите не отговарят на тези изисквания, но не ги назова конкретно.

Oще: асен василев  договори  енергетика  министър  ток  фотоволтаици  централи  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 10.04.201319:25

Аз не съм гласувал за кражбите от Белене. Гласувал съм за електроцентрала, която да дава по-евтин ток от ВЕИ. И не го виждам като грешка. Спокойно може да се направи един атомен реактор, а ВЕИ-та, чието изграждане е по-скъпо и които дават по-скъп ток да се закрият и да не се строят нови. 700 МВ ВЕИ мощности - някой правил ли е сметка колко е струвало изграждането им? Те да не се правят без пари? Затова няма пари за изграждане на АЕЦ, защото инвеститорите предпочитат да ги влагат във ВЕИ, което им носи по-бързи, далеч по-големи, и най-важно - гарантирани със закон печалби.
Крайно време е тези закони да се променят. Те не са от Господа дадени.
И като спре лудото строителство на ВЕИ, набързо ще се намерят частни инвеститори за АЕЦ - дан не го плащаме от бюджета, че на Оня му е черно на душата Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 10.04.201314:06

А другите къде бляха, та не казаха НЕ?
Сега като трябва да се плаща го плащаме всички, не само червения електорат....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 10.04.201313:01

Стига де. Като кажеш народа и все едно 5 милиона са гласували на референдума.
Гласуваха 1,5 млн твърд червен електорат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 10.04.201312:16

Че кво като са крали за Белене?
Народа сам си гласува "ЗА" Белене преди 2 месеца, сега да си го плаща.
Бедата само е, че сме наказани да сме част от такъв народ не разбирам
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

2 Scooby Doo | 10.04.201312:07

Официално: Покрай АЕЦ "Белене" са крали като за последно

Проверката за законосъобразността на сключването и изпълнението на договора за мостовото финансиране на проекта за “АЕЦ Белене” с БНП “Париба” на стойност 250 млн. евро изкара на бял свят 15 нарушения, съобщиха от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Нарушенията са по 7 члена от Закона за обществените поръчки и се отнасят до проведени процедури за 157,5 млн. лева. Установените от проверяващите вреди за държавата и бюджета са в размер на 36,5 млн. лева или около 30% от всички средства. За същия заем в момента Български енергиен холдинг взима кредит, за да върне парите на банката, които очевидно не са отишли по предназначение, а част от тях са се влезли в джобовете на длъжностни лица и избрани изпълнrтели на поръчки.

Това е проверка само по кредита към БНП “Париба”, докато общата сума на платените и усвоени пари по проекта “АЕЦ Белене” надхвърля сумата от 1,5 млрд. лева. Ако и при другите усвоявания на средства има подобно крадене, то щетите за бюджета ще са около 500 млн. лева, пресмятат експерти. /БЛИЦ

http://www.blitz.bg/news/article/193028

тези откраднати кинти трябва да се избият все пак
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

1 DonTsetsi | 10.04.201311:43

Ами добре, за всеки измамил има повод за прекратяване на договора и съд. Но дали някой ще го направи?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани