Румен Петков бие камбаната за сделка | webcafe.bg
newscafe

Румен Петков бие камбаната за сделка

Webcafe.bg
10.08.2013, 10:53 (обновена 10.08.2013, 19:31)
левове

Печатницата на БНБ приключи преговорите за създаване на съвместно дружество с един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция

Председателят на Народното събрание трябва да свика час по-скоро заседание заради сделката за печатницата на БНБ, заяви пред Агенция "Фокус" Румен Петков от БСП.

Договореността за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция (ФШОГ) буди много въпроси, които трябва да получат своя отговор в Народното събрание.

Твърди се, че на 16 август сделката ще бъде финализирана. Печатницата на Народна банка е елемент от националната сигурност на страната, каза Петков. Аз съм смаян от факта, че финализацията ще стане в периода на парламентарната ваканция.

Според мен ветото е единият мотив да се свика спешно заседание на Народното събрание, но пълна подробна информация за такъв тип сделка, каквато е първа по рода си в българската история от Освобождението от турско робство насам - да се посегне на печатницата на Българска народна банка без знанието и подробна информация и за Народното събрание и за обществото е недопустимо", казва още Румен Петков.

През юни "Печатница на Българската народна банка" АД успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция.

Позицията на БНБ

Не се предвиждат никакви промени в собствеността на печатница на Българската народна банка и не се предвижда каквато и да е приватизация на дружеството.

Твърдението за каквато и да е приватизация на печатница на Българската народна банка категорично не отговаря на истината. Това се посочва в позиция на БНБ, публикувана на сайта на институцията.

Позицията е публикувана на сайта на БНБ на 2 август по повод информация в столичен всекидневник относно регистрацията на съвместно дружество между "Печатница на Българската народна банка" АД (ПБНБ) и един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп", Франция (ФШОГ), съдържаща внушение, че е "стартирала приватизацията на Печатницата на БНБ".

На 19 юни 2013 г. Българската народна банка (БНБ) публично обяви, че Печатница на Българската народна банка успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света ФШОГ.

Още тогава бяха обявени и основните мотиви да бъде създадено съвместно дружество с един от най-големите производители на банкноти в света. ФШОГ е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави в света.

Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти. На второ място е пълно натоварване на капацитета на ПБНБ.

На трето място е обновяване и разширяване на капацитета и създаване на нови работни места.

Всички взети решения по създаването на новото дружество са в компетенциите единствено на БНБ и Министерството на финансите - настоящите акционери в ПБНБ. Създаването на новото дружество не влияе върху собствеността на капитала на ПБНБ, който остава без промяна.

Като мажоритарен собственик на капитала на ПБНБ БНБ чрез Управителния си съвет е единствено компетентна да взема решения относно бъдещото развитие и стратегия на дружеството.

Както досега, ПБНБ остава съвместно дружество на БНБ и Министерството на финансите. Не се предвиждат никакви промени в собствеността на дружеството и не се предвижда каквато и да била приватизация.

Oще: банкноти  бнб  парламент  печатница  румен петков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 10.08.201314:32

Дали "Франсоа Шарл Обертюр Груп" не са евреи? Шокиран
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани