20 училища в страната ще бъдат закрити по предложение на общинските съвети заради недостатъчен брой ученици | webcafe.bg
newscafe

20 училища в България се закриват

Webcafe.bg , По БНР
26.08.2010, 16:07 (обновена 27.08.2010, 10:55)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

20 училища в страната ще бъдат закрити по предложение на общинските съвети заради недостатъчен брой ученици, съобщи за "Хоризонт" днес министърът на образованието Сергей Игнатов. Той уточни, че демографската криза ще се усети в училищата след три години и затова освободените сгради не трябва се отдават за други цели, освен за образователни и социални.

Министърът съобщи още, че безплатните учебници за децата до 7 клас ще бъдат в училищата на 3 септември. Всички ремонти приключват преди 15 септември, но остава сериозен проблемът със санитарните условия.

4,5 млн. лв. не достигат на университетите, за да плащат от есента стипендии на студентите, съобщи още министърът на образованието Сергей Игнатов. Вузовете не подозирали, че бюджетите им ще бъдат така орязани, и похарчили по-голям процент.

Министърът ще иска спешна среща с финансовия министър Симеон Дянков, за да намерят изход от ситуацията. Някои университети имали пари за стипендии само през октомври, а средствата на други едва щели да стигнат за докторанти и майки с деца.

Няма да оставим студентите без стипендии, обеща Игнатов. 

България се нуждае от разтърсваща реформа във висшето образование и науката, каза още той. Според него университетите у нас трябва да анализират и ревизират специалностите и учебните програми, по които върви обучението, защото това, което предлагат, трябва да отговаря на нуждите на пазара - българския, съответно и европейския.

Просветният министър отбеляза, че ВУЗ-овете трябва да се замислят дали не поддържат специалности, които са неефективни.

"Ще дам пример със себе си, за да не засегна никого. Ясно е, че няма нужда в един университет да се обучават трима, петима по моята специалност "Египтология" (преди да заеме министерския пост Игнатов беше ректор на НБУ, където преподаваше "Египтология" - бел.р.). Тази специалност може да се разглежда като майнер или втора специалност в рамките на някоя по-голяма.

Поддържат се задължителни няколко бройки от тежък преподавателски състав. Това са хабилитирани и уважавани лица, които нямат студенти. Има специалности, които в световен план вече натискът е по-малък от гледна точка на интереса и естествено е, че тези структури би трябвало да се запазят в университета, но те трябва да преминат на научно-изследователски принцип преди всичко, а обучението ще бъде под форма на някакъв друг механизъм", заяви министърът.

Просветният министър обяви още, че в бюджета за 2011-а ще се предвидят пари за бонуси на университетите с добър научен потенциал и висок рейтинг. Освен това за инженерните специалности и ветеринарната медицина ще бъде повишен коефициентът, по който се умножава базовата издръжка на един студент, и така финансирането за тези специалности също ще се увеличи.

Игнатов очаква през март да е направен анализ на оценката на научния потенциал и оттогава да започнат да се дават бонуси на избраните университети. Как точно ще се начисляват те и по каква база - още не е ясно.

Oще: закриване  министър  сергей игнатов  ученици  училища 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

1 v guza | 27.08.201013:59

Колко си нагъъъъъъъъъъъъл!!!! Не може всичко да е за продан, мама ми стара, не може науката да се подчинява на пазара. Има специалности, които не могат да носят мангизи, но без тях не може. Има изследвания от изключителна важност, за които е много трудно да се изчисли някаква финансова възвращаемост. Какво правим - не ги провеждаме ли? Аман от неолиберални олигофрени и кукли на конци на корпорациите. Не може държавите да се свеждат единствено до репресивните си функции на кучета пазачи на капитала. Ако не искате революции и кървави бунтове, пазете и социалните функции. Инак лошо ви се пише.
   

оценка

+0 -0