30.8% за Йорданка Фандъкова, 12.9% - за Прошко Прошков и 12.4 на сто - за Георги Кадиев | webcafe.bg
newscafe

"Алфа Рисърч" прогнозира балотаж на кметските избори в София

Webcafe.bg
07.10.2011, 10:38 (обновена 07.10.2011, 11:14)
Йорданка Фандъкова

Снимка: © БГНЕС

Йорданка Фандъкова влиза в кампанията с най-висока подкрепа - 30.8%, и така запазва водещата си позиция

Нараства вероятността изходът на битката за кметския пост в София да се реши на втори тур, а не на 23 октомври. Това са изводите на социолозите от "Алфа Рисърч", след проучване, направено сред 800 пълнолетни граждани на столицата през периода 22-29 септември.

Има две противоречиви тенденции в обществените нагласи и развитието им през оставащите седмици до вота ще окаже съществено влияние върху изборите.

Благоприятно за сегашната столична управа е преобладаващата удовлетвореност от работата на кмета Йорданка Фандъкова - 44%, и умерено позитивната оценка за развитието на града.

Ситуацията в столицата се подобрява според 40% от софиянци срещу 20%, според които се влошава. Положителните оценки се дължат основно на подобренията в централните градски зони, но критичните оценки са свързани именно със състоянието на районите - 60% от столичани твърдят, че в кварталите няма съществено подобрение.

Неблагоприятната за Фандъкова тенденция е, че сред 76 % от избирателите преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на столична община. Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината, отбелязват от "Алфа Рисърч".

Тримата претенденти

Към момента 55% - 59% от избирателите в София заявяват готовност да гласуват за местна власт, а регистрираните нагласи показват нарастваща вероятност за балотаж на кметските избори. Трима претенденти имат най-големи шансове да достигнат до него: кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, на "Синята коалиция" - Прошко Прошков, и на БСП - Георги Кадиев.

Йорданка Фандъкова влиза в кампанията с най-висока подкрепа - 30.8%, и така запазва водещата си позиция. На второ място, макар и с малка преднина, се нарежда Прошко Прошков (12.9%), който бележи ръст през последните месеци, и на трето - Георги Кадиев (12.4%). Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък.

Предизвикателствата

Дали ще има балотаж и кои ще са участниците в него, зависят от начина, по който тримата лидери в електоралните предпочитания ще се справят с предизвикателствата пред всеки от тях, отбелязват от "Алфа Рисърч".

Пред Фандъкова неизвестните са: дали ще успее да мотивира доволните от развитието на града столичани да я подкрепят по-масово, за да се опита да спечели на първи тур и как ще й се отразят съмненията за корупция в управлението на общината, които споделят мнозинството столичани.

Подкрепата за Прошко Прошков вече надхвърля потенциала на общинската листа на "Синята коалиция", така че основното предизвикателство пред него е да разшири кръга на своите симпатизанти извън по-тясната партийна подкрепа и да мобилизира за участие в изборите неудовлетворените от управлението на общината, които за момента остават пасивни. Решението им за гласуване, което обикновено се формира през последните дни на кампанията, може да промени изхода от вота.

Точно противоположното е предизвикателството пред Георги Кадиев - регистрираната към началото на октомври подкрепа за него е по-ниска от потенциала на листата на БСП. Като се има предвид и фактът, че той почти не черпи ресурс извън левите симпатизанти, ключова пред него задача е мобилизирането на БСП електората, смятат от "Алфа Рисърч".


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 08.10.201114:45

Чудя се не можем ли да си обявим Светльо за алтернативен президент Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 07.10.201111:25

Това дори не е смешно.От 20 години в България се случва само онова,което искат парите.Било престъпление да се купуват гласове,но не е престъпление да се купуват футболисти,правителства,агенции,журналисти и т.н.На кого му пука кой ще бъде избран,след като избраните обслужват интересите на 5 % от населението?За да се скрие гнусната измама,за формални и безмислени
избори се пилеят десетки милиони!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани