Южен поток под диктовката на Русия и контрола на ДАНС | webcafe.bg
newscafe

Южен поток под диктовката на Русия и контрола на ДАНС

Webcafe.bg
08.05.2014, 16:23 (обновена 08.05.2014, 16:45)
южен поток

Снимка: © Газпром

Реформаторският блок цитира документи, които доказват руската намеса в законите на България

Промените в българския Закон за енергетиката са писани под руска диктовка, разкриха днес от Реформаторския блок, позовавайки се на документи за „Южен поток", получени по Закона за достъп до обществена информация.

Става дума за изненадващата поправка, приета от парламента един петък в края на февруари по предложение на депутатите от "Коалиция за България" Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, с която се въведе понятието "морски газопроводи" и на практика територия на България до компресорната станция, вкл. и самата станция, бяха извадени извън юрисдикцията на европейското законодателство. Така парламентът заобиколи Третия енергиен пакет на ЕС, който гарантира достъп до тръбата  и на трети страни.

От РБ цитираха две писма от края на август 2013 г. до Министерството на икономиката и енергетиката, с които компанията "Южен Поток Транспорт", която реализира подводното трасе на газопровода през Черно море (с мажоритарен собственик е "Газпром"), е предложила  изменения в българския Закон за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

Още един интересен детайл е, че съгласно протокола, подписан на 31 октомври 2013 между "Българският енергиен холдинг" и "Газпром",  "Южен поток" ще се изгражда при спазване на българското законодателство, но в него няма задължение да се предоставя достъп на трети страни до тръбопровода, както е изискването на ЕС.

Според РБ има сериозни съмнения, че поправката Ерменков-Куюмджиев е подготвяна „извън България от руски кръгове", а целта е чрез измислената категория „морски газопровод да се саботират европейските правила и да улесни създаването на тотален руски енергиен монопол".

Коалицията осветли и още един факт, видим от документите, с които разполагат -  че МВР и ДАНС са искали информация от Министерството на икономиката и енергетиката за действията по "Южен поток". Това личи от писма между институциите от края на март и началото на април.

„Очевидно, след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност", е анализът на Реформаторския блок.

 

Oще: газпром  морски газопровод  реформаторски блок  таско ерменков. ерменко  южен поток  явор куюмджиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

5 daysydogy | 19.05.201420:38

С просто око се вижда кой какво и на кого ближе...
Газпром е руска държавна компания - патриотът калми иска да продаде българска територия на чужда държава...
Южен потоппппппппппппп!!!!!!!!!!!!!!11
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.12.2013, 11:06

4 Калми | 10.05.201410:46

Какво е подписала България с ЕС - поредната ограничителна клауза - пре.бавка!? И не им пука за нас, както се доказа вече 7 години... Докато този газопровод, драга/ги ми Дейзи Доги, се осигуряват работни места за гладните нещастници в българския Северозапад и се осигуряват постоянни и сигурни дивиденти за жалката ни държавица за следващите няколко десетилетия! Така че на "Император Путин" трябва да му лижеш онази работа....
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

3 daysydogy | 09.05.201415:38

Какъв ни е националният интерес от това газопровод чужда собственост да минава през българска територия!?!?
България е подписала договорът за Евросъюза, а не с император путин!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.12.2013, 11:06

2 Калми | 09.05.201413:30

Щом е от национален интерес, всякакви заобиколки (дори на европейското законодателство) са оправдани... Първо сме българи и чак след това... някакви други! Всяка нация, уважаваща себе си, действа така! За пример си спомнете чехите, как за разлика от нас - дупедавците, умело си защитиха ядрената електроценртала и това не ги прави по-малко европейци, даже напротив! Повече ще ги уважават!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 12.12.2013, 15:34

1 megatod | 08.05.201416:50

Всичко е под контрола на службите....и най вече действията на Георги Христозов...така е яхнал тръбата...че тия от ДАНС....само тутурутки ще му правят..та нали министър Йовчев е най големият енергетик сред ченгетата....а сега много бързо да проверят и КОЙ накара ECO да оттегли заявлението си за оператор на енергйина борса.....докато ченгетата държат Георги Христозов в БЕХ и въобще в енергетиката ще се краде като за последно
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани