На сбогуване депутатите оставиха багерите в гората | webcafe.bg
newscafe

На сбогуване депутатите оставиха багерите в гората

Webcafe.bg, по БТА 13.03.2013, 11:59 (обновена 13.03.2013, 16:42)
Витоша

Снимка: © Skyscrapercity.com

„България е с едва 200 км писти при 40% горски територии", възмущава се депутат от мнозинството

С последното си гласуване, 41-ото НС отхвърли предложението на Синята коалиция за мораториум и частична забрана за разпореждане със земи и гори, държавна и общинска собственост, попадащи в горския фонд, защитени територии и защитени зони.

25 депутати бяха "за" законопроекта на десните, но "против" се обявиха 49, а 25 се въздържаха. От ГЕРБ отново се аргументираха с развитието на зимните спортове.

Екатерина Михайлова посочи, че чрез текста сделките ще бъдат спрени до изработване на кадастрална карта и план за защитените територии. Предвиждаше се и забрана за разпореждане и предоставяне на концесии до влизане в сила на кадастрална карта и регистри по закона за кадастъра и имотния регистър, както и забрана за строителство в забранени зони и територии.

Д-р Ваньо Шарков, който е един от вносителите на текстовете, посочи, че в мораториума има срок - до влизане в сила на националните планове. Това означава, по думите му, че администрацията трябва да си свърши работата в този срок. "Ако мораториумът не бъде приет, чиновниците ще протакат", мотивира се Шарков.

"Работата на следващото НС е да отмени мораториума като приеме законодателната рамка", посочи съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, който припомни скандала "Дюнигейт" в Несебър. По думите му за още 5 парцела там е подготвена същата процедура - извадени са от горския фонд, няма търг и е необходим единствено подписът на земеделския министър, за да бъдат продадени.

Според председателя на парламентарната икономическа комисия, в страната има още 50-100 подобни сделки в ущърб на държавата и данъкоплатците.

А писти къде ще правим?

Срещу мораториума се обяви председателят на регионалната комисия Любен Татарски от ГЕРБ. "Предлага ни се още 35% от територията на страната да попаднат под забрана. Над 100 общини са планински, в тях живеят хора, които нямат друга алтернатива освен да ползват горите и планините - на какво ги обричаме", каза Татарски.

Според него евентуално приемане на мораториума би накарало тези хора да дойдат в София, Варна, Пловдив, където има поминък и хляб. Със забрани развитие няма, това не е решение, коментира Татарски.

Той припомни, че през 2000 г. са били "забранени" 30% от територията на страната. Къде са интересите на хората от планинските общини, с какво ги защитихме четири години - нула, обърна се към залата председателят на регионалната комисия. Той настоя с парламентът да не "закове" още една голяма част от територията на България под забрана.

Веселин Давидов от ГЕРБ нарече мораториума "популистка мярка", тъй като дългосрочните мерки за развитие на икономиката не били в блокирането на инвестиционния интерес. "България е с едва 200 км писти при 40% горски територии", аргументира се той.

Oще: екология  защитени територии  зимни спортове  планини  ски писти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

4 pueblo | 14.03.201300:44

Шокиран туризъм в бегето?
кога бе? къде бе? Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 14.03.201300:40

Какъв ски туризъм в бананова република? Тия неща са несъвместими и не дължината на пистите е проблема, а празнотата в черепните кутии. Колкото и да се правят на капиталисти това са увредени хора, израстнали с идеята за свои и чужди, вместо с идеята за клиенти и доставчици - те винаги ще сменят думите и ще говорят за бизнес, докато си представят банда от верни хора, ще говорят за клиенти, докато си представят тълпи балъци, ще говорят за пазар, но ще си представят територии оградени на картата и ще намират за виновни другите според закона, само че не тоя в Държавен вестник, а тоя в увредените си глави - другия ще си остава просто средство да угодиш на оня закон, който наистина им е в сърцата.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 04.11.2012, 00:29

2 Veneta Ninkova | 13.03.201317:36

Мръсни герберски крадци и боклуци! Цяла България ли искате да бетонирате алчни гробари на природата!?! Достатъчно ла"на направихте по Черноморието (които даже се виждат във водата!) и сега се прехвърлихте на планините! Политическа измет!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

1 Kenobi | 13.03.201316:22

БРАВО .... Бесен Бесен
Ето това е истинското лице на управляващите ...
Накрая се оказаха обикновени крадци ...

Смее се
   

оценка

+4 -0