Папата вдигна църковната забрана над презервативите | webcafe.bg
newscafe

Папата вдигна църковната забрана над презервативите

Webcafe.bg
21.11.2010, 19:39 (обновена 21.11.2010, 19:44)
бенедикт xvi

Папа Бенедикт XVI допусна използването на предпазни средства при секс „в случай, че е с намерение да се намали рискът от инфекция със СПИН"

Папа Бенедикт XVI допусна използването на предпазни средства при секс.

Според главата на Католическата църква употребата на презерватив е оправдана „в случай, че е с намерение да се намали рискът от инфекция със СПИН".

Изявлението представлява своеобразен пробив по въпроса в досегашната позиция на църквата, която досега твърдо се противопоставяше на такива предпазни средства.

Само преди година самият Бенедикт XVI, заяви че раздаването на презервативи в силно засегнати от СПИН региони като Африка не може да разреши проблема с болестта, а „дори би влошило положението".

По въпроса с употребата на контрацептиви обаче църквата запазва консервативния си възглед, че подобен метод, който „се намесва в създаването на живот" е недопустим. В книга с интервю, която предстои да излезе след дни, папата изразява и възмущението си от влиянието на наркотиците върху съвременното общество.

В книгата "Светлина на света", подготвена от германски журналист, в която са засегнати много теми - педофилия, безбрачие на свещениците, ръкополагане на жените, връзките с исляма и т.н. - Бенедикт XVI цитира един единствен пример, за да илюстрира мисълта си за използването на презервативи.

Може да има различни индивидуални случаи, но използването на кондоми от проститутките, може да е първа стъпка към повече нравственост, начало на отговорност, позволяваща да се осъзнае, че не всичко е позволено и че не може да се прави всичко, което човек пожелае, казва папата.

Според него това обаче не е начинът за справяне с ХИВ заразата.

И в миналото се е случвало високопоставени представители на римокатолическата църква да говорят за ограничена употреба на презервативи в специфични случаи за спиране на разпространението на ХИВ/СПИН като по-малкото зло.

Това обаче е първият път, в който един папа заема подобна позиция.

Oще: бенедикт xvi  бурки  забрана  папа  презервативи  спин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

2 Ицо | 12.04.201116:23

Ех .... до сега папата ми беше упование, а сега ... с кой да се оправдая когато искам да чукам без презерватив.
Секс с презерватив не е никакъв секс. По-добре една чикия да ми направи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2010, 15:12

1 porcupine | 22.11.201009:13

...добре че е Папата ей!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани