Кристалина Георгиева се пошегува с Европарламента | webcafe.bg
newscafe

Кристалина Георгиева се пошегува с Европарламента

Webcafe.bg
02.10.2014, 17:12 (обновена 02.10.2014, 20:42)
Кристалина Георгиева

Снимка: © facebook.com/KristalinaGeorgieva

Поемането на поста европейски комисар по бюджет и финанси е голяма отговорност, каза Георгиева

Европейският парламент изслуша Кристалина Георгиева като български кандидат за поста европейски комисар по бюджет и финанси. Тя изброи като свои приоритети равенството между половете, младежта и климатичните промени и дори успя да покаже чувство за хумор - попитана, дали не се притеснява, че броят на еврочиновниците вече е по-голям от британската армия, Кристалина Георгиева отговори: "Притеснена съм. За британската армия."

Българският представител в комисията изрази надежда да бъдат увеличени средствата за екология, защото нещата в тази област се случват много бавно. Тя посочи, че започват да се прилагат проекти, които обаче ще дадат резултат чак през 2016 година. „Окуражаващо е, че има движение към озеленяване, към екологизиране, към намаляване на въглеродните емисии", каза още Георгиева.

„Аз съм убедена, от професионална гледна точка и на база на опита си като комисар, че промени в климата има и борбата срещу тези промени е една от най-важните борби, с които трябва да се заемем", каза Георгиева в отговор на въпрос какви мерки би предприела, за да се преодолеят предизвикателствата от кризата в екологията и как смята да заложи екологичните аспекти във всички области на бюджета на ЕК.

„Прозрачността е най-добрият начин, по който можем да защитим парите си от злоупотреба", каза още тя. По думите й даже когато има сериозна корупция, когато прилагаме инструмента на прозрачността - този подход дава резултати.

„Аз съм работила в Тунис, в Русия и мога да кажа, че когато хората искат прозрачност, резултати се постигат", каза тя.

Според българския кандидат за еврокомисар всяко общество трябва да използва потенциална и на двата пола. „Тук не става въпрос за феминизъм, а за производителност - става дума да получим най-голяма възвръщаемост на инвестициите. В бъдещото си качество на комисар по бюджет и финанси смятам равнопоставеността между половете да е един от приоритетите ми. Имаме в момента програми, които се насочват към малките и средни предприятия, към предприемачите. Имам и програми, в които равнопоставенността е по-трудно да се приложи", каза Кристалина Георгиева.

„Поемането на поста европейски комисар по бюджет и финанси е голяма отговорност. Направих заключението, че Жан-Клод Юнкер ме избра по основателни причини: първо, че съм работила в сферата на финансирането с големи отговорности, бях заместник-председател на Световната банка, работила съм с много институции. Отговаряла съм за пари, хора и се радвам, че се ползвам с авторитет. Мисля, че доказах, че съм независима и че не вземам нареждания от никого и че взимам присърце интереса на хората. Освен това работя много усърдно", защити позицията си Георгиева.

По отношение на постигането на социално напредничава Европа, Кристалина Георгиева каза, че трябва да се създадат повече възможности за младежта в Европа, което означава да бъде развързан потенциала на бизнеса.

Евродепутатът от БСП/ ПАСД Георги Пирински попита Георгиева дали притежава умения да работи за намаляване на различията в стандартите на живот между отделните страни. Въпреки че въпросът беше зададен на английски, Георгиева му отговори на български, че новата комисия ще работи на принципа "повече конкурентоспособност, по-малко неравенство".

В заключителната си реч в края на изслушването, Георгиева каза, че гледа на себе си "като на слуга на нашите народи, че мога да дам най-доброто от живота си и сърцето си за тях".

След изслушването комисиите по бюджети, бюджетен контрол и по правни въпроси изслушаха отговорите на Кристалина Георгиева, на база които трябва да преценят дали е подходяща за еврокомисар по бюджета и зам.-председател на ЕК.

Oще: бюджет  еврокомисар  европарламент  европейски парламент  ек  еп  кандидат  кристалина георгиева  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани