Харвард пак е на първо място в класацията на световните университети | webcafe.bg
newscafe

Харвард пак е най-добрият университет в света

Webcafe.bg
18.08.2010, 12:28 (обновена 18.08.2010, 13:19)
младежчета

Снимка: © Getty Images

Класирайки повече от 1000 университета всяка година, с 500 публикувани онлайн, класацията е съсредоточена главно върху постиженията в научните изследвания.

За осма поредна година Харвардският университет запази короната си като най-доброто висше учебно заведение в ежегодната класация на световните университети.

В класацията отново доминират висши учебни заведения от САЩ, като същевременно е отбелязан напредъкът на Китай.

Академичната класация на световните университети за 2010 г., която се изготвя от 2003 г. насам от Центъра за университети от световна класа към Шанхайския университет "Цзяо Тун", посочва, че САЩ доминират в класацията с 8 ВУЗ-а в Топ 10 и с 54 - в Топ 100.

Освен Харвард, в Топ 10 са още Калифорнийският университет, Бъркли, Станфорд, Принстън и други. Йейл заема 11-а позиция.

Най-добрите британски университети са Кембридж, който падна на пето от четвърто място миналата година, и Оксфорд, който запази 10-та си позиция.

Класацията, която обикновено се изготвя, за да се установи състоянието на китайските университети, показва, че азиатските висши учебни заведения напредват в класацията, след като 106 от Азиатския-тихоокеански регион бяха включени в Топ 500, а китайските университети имат значително по-добри резултати.

34 китайски университета са включени в Топ 500 за 2010 г., което е два пъти повече, отколкото през 2004 г.

Oще: класация  университети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани