Бившият румънски диктатор Николае Чаушеску удрял посланиците с пръчки по задните части, разказва в мемоарите си бившият първи дипломат на ФРГ в Румъния Ервин Викерт | webcafe.bg
newscafe

Чаушеску биел посланици с пръчки по задниците

Webcafe.bg
17.08.2010, 12:43 (обновена 17.08.2010, 13:06)
николае

Странните ловджийски навици на Чаушеску: бой с пръчка по посланици...

Румънският диктатор Николае Чаушеску канел чуждите посланици да участват в специален ловен ритуал, по време на който ги биел с пръчка по задните части. Това разказва в мемоарите си бившият посланик на Федерална Република Германия в Букурещ Ервин Викерт. Новината на румънския вестник "Журналул" е цитирана в македонски онлайн издания.

През януари-февруари Чаушеску имал навика да кани новите членове на дипломатическия корпус в Румъния на лов, където били подложени на ловджийско кръщение. Те трябвало да седнат на един дюшек, а в ръцете си да държат глава от заек или фазан.

Водачът на ловната дружинка, който бил самият Чаушеску, им задавал въпроси, на които дипломатите трябвало да дадат задоволителен отговор. Когато диктаторът не бил удовлетворен от отговора, съответният посланик бил наказван с пръчка по задните части.

Румънският вестник цитира извадка от мемоарите на Викерт:

"...Извадих от торбата глава на заек и една - на фазан. Беше ми много трудно да направя такова нещо. А Чаушеску ме пита: "Ще отпусне ли Федерална република Германия помощ за развитието на Румъния?". А аз извиках: "Нито лея. Нещо повече - ще предложим в ГАТТ (Общо споразумение за митата и търговията, което през 1995 г. прерасна в Световната търговска организация) Румъния да бъде призната за развита държава", пише Викерт.

Елена и Николае Чаушеску бяха разстреляни на 25 декември 1989 г. по време на т.нар. румънска революция.

Oще: лов  николае чаушеску  посланици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани