София преди Синята зона | webcafe.bg
newscafe

София преди Синята зона


16.09.2011, 12:38 (обновена 16.09.2011, 12:43)
изложба

Събитието е безплатно и е част от Европейската седмица на мобилността, в която София участва между 16 и 22 септември

Изложба на фотографии и пощенски картички, озаглавена "София преди Синята зона" организира сдружение Free Sofia Tour от 19 до 25 септември в галерия "Credo Bonum".

Събитието е безплатно и е част от Европейската седмица на мобилността, в която София участва между 16 и 22 септември.

Снимките са подбрани от колекцията на сайта Стара София и показват столицата преди да бъде затрупана от многобройни паркинги на открито, автомобили по тротоарите и зелените площи и задръствания. Ще можете да видите над 20 познати места (ул. "Шишман", ул. "Раковски", пл. "Александър Батенберг" и др.) от различни периоди от развитието на града.

Доброволците от Free Sofia Tour организират безплатните пешеходни обиколки на столицата ни за туристи от чужбина и България. Над 6000 човека от над 85 държави от 6 континента са разгледали столицата чрез тях.

Специално за изложбата галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2 (вход от ул. Бенковски) ще е отворена с удължено работно време: 19-23 септември 11:00-19:00 ч.; 24-25 септември 15:00-19:00 ч.

Днес се провежда и инициативата Park(ing) Day по време на която места за паркиране в центъра на София ще се преобразяват в различни кътчета за отдих.

Тази година се отбелязва десетата годишнина на Европейската седмица на мобилността. През последното десетилетие чрез седмицата на мобилността Брюксел насърчаваше градовете да създадат по-приятна и здравословна среда за гражданите. Еврокомисията настояваше за намаляване задръстванията и поощряване на използването на "устойчиви форми на транспорт, задвижвани от човешката сила".

"Инициативата е изключително успешна и стана популярна в целия свят. По време на седмицата на мобилността хората могат да помислят за нови и по-добри начини да пътуват и така да допринесат за това техните градове да станат по-приятно място за живеене", заяви еврокомисарят за околната среда Янез Поточник.

Темата тази година - алтернативна мобилност - има за цел да популяризира варианти, които пестят ресурси и заместват придвижването с частни автомобили. По този повод Еврокомисията прозова местните власти и гражданите да дадат гласност за различните ползи от други форми на транспорт.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2010, 15:50

1 The_seeker | 16.09.201114:37

ДА СА ИБЪТ!!!!!!!!!! Днеска ходих да им помагам да правят изложбата и ми написаха акт!!!!!!!!!!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани