Йежи Бузек се срещна с Бойко Борисов и Георги Първанов | webcafe.bg
newscafe

Бузек: България в еврозоната до 3 години

Аспарух Калянджиев
04.03.2010, 02:26 (обновена 04.03.2010, 07:14)

1 от 2 снимки Назад Напред

Бойко Борисов и Йежи Бузек

Снимка: © Sofia Photo Agency

Премиерът Борисов задушевно обсъжда с Йежи Бузек перспективите за членство в еврозоната

България може да покрие до година критериите за влизане в Шенген и до три години - за еврозоната, макар те да не са лесни, заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. За да се случи това, е необходимо да бъдат извършени много реформи, но те ще доведат и до редица предимства, коментира той.

Също така Бузек се надява процедурите по извеждане от експлоатация на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" да завършат напълно с финансова подкрепа на ЕС в размер 180 млн. евро. Според председателя на европарламента са предвидени средства и за други енергийни проекти. Като приоритетен въпрос при срещата на Бузек с премиера Бойко Борисов е обсъждана темата за сигурността на енергийните доставки. "Хората много добре разбират и чувстват кога спира парното", каза председателят на Европейския парламент. "Ние заедно ще се погрижим това да не се случва", обещава той.

По време на лекцията си в СУ бе засегнат и болезненият въпрос с европейската позиция към генно модифицираните организми. Самият шеф на европарламента не одобрява ГМО, тъй като не е доказан техният дългосрочен ефект, но няма как те да бъдат забранени, тъй като е необходимо да се взема предвид и изхранването на милиардите хора по света, които нямат друга възможност. По негови думи без храни с генно модифицирани организми, много хора биха умрели от глад и "трябва да мислим не само за себе си, но и за хората от Южна Америка и Африка".

При посещението си Бузек е отделил време и за среща с президента Георги Първанов, на която е дал висока оценка за ролята на страната в развитието и прилагането на европейските политики в областта на енергетиката, разширяването и източното партньорство. Според него България има "стратегическо значение като ключов фактор за оформянето на отношенията на ЕС с неговите съседи на изток", както и за политиката на разширяване. Засегнат е бил и въпросът за създаването на Дунавска стратегия на ЕС.

Бузек е у нас по покана на председателя на НС Цецка Цачева - и по време на гостуването си на българска земя е обсъдил с нея ролята на националните парламенти в светлината на Лисабонския договор, сътрудничеството им с Европейския парламент, както и "общата отговорност" на гражданите на ЕС, свързана с преодоляването на кризата и създаването на повече работни места за европейци.

Oще: аец  бойко борисов  георги първанов  гмо  еврозона  йежи бузек  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани