Премиерът пита партиите кой да е в изборния борд | webcafe.bg
newscafe

Премиерът пита партиите кой да е в изборния борд

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
20.03.2013, 12:37 (обновена 20.03.2013, 14:23)
Марин Райков

Снимка: © President.bg

Премиерът Марин Райков ще обяви решението си за проф. Михаил Константинов след 26 март

Премиерът Марин Райков очаква отговор от парламентарно представените партии кои неправителствени организации биха искали да влязат в изборния борд. Това стана ясно от изявлението му след първото заседание на служебното правителство.

Няма да поставяме отсега лимит на броя на субектите, които ще участват в изборния борд, каза Райков. "Ако направим формат, който е толкова разширен, че не е ефективен, не би било добре. Нямаме нагласа да затваряме вратата на участници, на които обществеността държи много", обясни премиерът.

Министърът на финансите Калин Христов заяви, че има минимален резерв за най-уязвимите групи, избират се програми за заетост, които да ангажират най-голям брой хора, за да се постигне най-големия ефект.

Премиерът обясни още, че е имал "нелек и не кратък разговор с проф. Михаил Константинов". Той даде да се разбере вчера, че е недопустимо човек на такъв пост да прави политически изказвания, визирайки думите на Константинов, че няма да допусне отново тройната коалиция на власт.

"Вероятно знаете моята оценка за неговите изявления, които хвърлят съмнение върху неговата политическа безпристрастност. Тази моя оценка е абсолютно категорична и съответства с оценката на редица политически лидери. Аз лично нямам никакви основания и не поставям под въпрос нито професионалното достойнство, нито моралния интегритет на проф. Константинов".
Това заяви още премиерът и допълни, че всички хипотези, че проф. Михаил Константинов би могъл да манипулира преброяването, според него са неоснователни.

Марин Райков заяви, че е взел решение, но няма да го оповести преди 26 март, когато трябва да приключи конкурсът за избор на преброител за предстоящите избори.

Ако споделя решението, което съм взел, това би могло да повлияе върху избора на преброителите, заяви Райков. Това мое решение се очертава от направените до този момент изявления по темата", допълни дипломатът.

Енергетика

Марин Райков оповести, че са предприети проучване на ситуацията по цялата верига на ценообразуване в областта на енергетиката. "Очевидно е, че имаме проблеми. Те прозтичат и от обстоятелството, че България не е изпълнила поредица ангажименти по отношение на решения на ЕС (Третия енергиен пакет - бел.р.). Срещу България има наказателна процедура за това, че не са въведени в действия съответствия от мерки в Третия енергиен пакет. Либерализацията дава голяма част от отговорите на хората", каза още той.

Бих желал Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се самосезира и да даде отговори - кои са монполистите, какви картелни споразумения се взимат. Не мога да приема, че това не е направено досега. Това каза още министър-председателят Марин Райков. "Що се отнася до резервите, възможности се търсят, включително и в рамките на много активен диалог с ЕРП-тата. Министърът на икономиката е в постоянен контакт и с трите ЕРП-та. Те разбират, че трябва да бъдат положени усилия. Крайните потребители могат да бъдат абсолютно сигурни, че не се обсъжда опция за увеличаване на цените на тока", добави премиерът.

Пред журналисти в Брюксел генералният секретар на Европейската народна партия, към която принадлежи и ГЕРБ, Антонио Лопез, обяви, че именно реформата в енергетиката не е била доведена докрай от правителството на ГЕРБ.

Според Лопез това е станало "в условията на много силна критика от страна на опозицията и отказ от нейна страна да се реализира такава реформа" и е довело до настоящата криза.

Ние от ЕНП разбираме какви са причините, които изведоха българските граждани на протест, подчерта Лопез и допълни, че ЕНП са готови да продкрепят ГЕРБ да реализират реформата в енергетиката докрай.

Не само България, цяла Европа е изправена пред проблема на известна зависимост в енергийния сектор и българските граждани трябва да си дават сметка за това.

"ЕС не разполага със свои ресурси в енергетиката. Отвреме навреме, особено през зимата, руснаците се опитват да изнудват своите клиенти в резултат именно на този факт. Те прекъснаха доставките на газ в миналото. И между другото, с подкрепата на политическото ляво в Европа", припомни Лопез.

Oще: изборен борд  избори  марин райков  партии  преброител  проф. михаил константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани