Русия разоръжава украинските военни в Кримската автономия | webcafe.bg
newscafe

Русия вече се държи като властелин в Крим

Webcafe.bg, по Reuters, ИТАР-ТАСС, РИА Новости
02.03.2014, 12:11 (обновена 02.03.2014, 16:25)
Крим

Руските военни овладяха Кримската автономия

Докато великите сили се зъбят една на друга, а анализаторите се надпреварват да залагат ще има ли военна интервенция на Русия в Украйна, а оттам и война между НАТО и Москва, в Украйна се готвят за такава, а в Крим руските военни се разпореждат като пълноправни властелини.

В Крим се намират над 6000 руски военни.

В Крим конфискуват оръжието

Руски военни длъжностни лица са конфискували оръжия от радарна база и военноморска база в Кримската автономна република, която е в състава на Украйна.

Военните са принудили персонала на базите да премине на страната на "легитимните ръководители в региона". Преди ден новият премиер на Крим Сергей Аксьонов се обърна с молба за съдействие при осигуряването на мира и спокойствието в автономията към Москва. От руската президентска администрация заявиха, че няма да пренебрегнат молбата за помощ.

Източник от украинското военно министерство е подчертал, че руснаците са иззели пистолети, пушки и сандъци с амуниции от радарен пост до град Судак и са ги отнесли с кола в неизвестна посока.

Друга група от руски военни е иззела оръжия от украинска военноморска тренировъчна база в пристанищния украински град Севастопол, където руският военноморски флот също има база.

Кримският премиер заяви, че хората, които се опитат да дестабилизират обстановката в Украйна ще бъдат арестувани.

"Предупреждаваме всички, особено "дивите петли", които искат да окажат съпротива като използват оръжие, че към всички ще бъде приложен законът", заяви премиерът.

По думите му служителите на силовите структури ще използват сила срещу всеки, който не иска да сътрудничи с официалните власти. "Арести очакват онези, които се опитват да дестабилизират обстановката в страната", подчерта още той.

Руската държавна агенция РИА Новости предаде, че украинските военнослужещи в Крим масово подават рапорти за уволнение, а изоставените от тях части, военна техника и муниции преминават под контрола на "силите за самоотбрана, които осигуряват мира и безопасността в региона".

Първият вицепремиер на Крим Рустам Темиргалиев заяви, че в Крим не са останали дееспособни подразделения на въоръжените сили на Украйна.

В Украйна се провежда всеобща мобилизация

В Украйна се провежда всеобща мобилизация на резервистите, а въоръжените сили на страната ускорено се привеждат в състояние на пълна бойна готовност.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Паруби съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

"Това е червена тревога. Не заплаха, а фактическо обявяване на война на моята страна. Призоваваме президента Владимир Путин да изтегли въоръжените си сили от Украйна", каза премиерът Арсений Яценюк.

НАТО: Русия застрашава мира в Европа

Действията на Русия застрашават мира и сигурността в Европа, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той каза това преди началото на извънредното заседание на Северноатлантическия съвет и на комисията НАТО-Украйна този следобед, предадоха световните агенции.

Расмусен уточни, че е свикал извънредното заседание заради военните действия на Русия в Украйна и заради заплахите на руския президент Владимир Путин срещу тази суверенна нация.

По думите на генералния секретар, руските действия нарушават принципите на Хартата на ООН.

"Ще обсъдим отражението върху мира и сигурността на тези действия, както и отношенията си с Русия", заяви Расмусен. Той посочи, че пактът поддържа териториалната цялост и независимостта на Украйна, както и правото на украинския народ без външна намеса да определя своето бъдеще.

"Украйна е наш съсед и ценен партньор на НАТО. Призоваваме всички спешно да продължат усилията за отдалечаването от тази опасна ситуация. Призовавам Русия да съдейства за спадането на напрежението", заяви Расмусен.

Повечето съседи на Украйна са страни-членки на НАТО - Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

Oще: военни  крим  операция  русия  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

83 Божидар Гюлмезов | 05.03.201419:29

Свинчо не е нужно човек да запазва бисерите, гугъл помни всичко, и е достатъчно лесно да се извади всичко което двамата най-големи клоуни във форума - ти и оня сте написали, или някой е написал по ваш адрес. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

82 deowin | 05.03.201417:08

Rowan, според мен фактът, че си запазил чуждо мнение, което, освен посредствен хейт, също по конструкция е една елементарна логическа грешка, би следвало да те тревожи. Разбирам отлично, че не те.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

81 Rowan | 05.03.201412:40

Деовин, навремето Федър ти написа това:

"Прекомерното използване на строго специфична научна терминология в ненаучна дискусия без да се даде общодостъпна дефиниция на термините или тогава, когато същите могат лесно и коректно да бъдат заменени с ненаучни словесни изрази, може да има две обяснения:

1. Желание авторът на изказването да бъде признат за необорим авторитет и експерт по въпроса (все пак използва "софистицирана" терминология) и съответно твърденията му да се приемат априори за верни (сигурно казва истината - виж какви сложни думи използва), дори и да са пълни глупости.

2. Неумение на авторът на изказването да борави на адекватно ниво с речевия запас на родния му език, поради което му е трудно по рационален начин да обясни и опише значението на термините, които използва - значение, което евентуално познава емпирично, но очевидно не достатъчно задълбочено за да може да го обясни достъпно. Нещо като някои българи в чужбина, които говорейки на български, използват английски думи, поради невъзможността да намерят адекватен еквивалент в родната им реч.

Първото обяснение издава ниско и лесно ранимо самочувствие, което има силна нужда да се крепи на внушаването на (често мним) авторитет в околните.

Второто обяснение просто говори за недостатъчно развита грамотност и образователна култура.

Сам си избери кое от двете те описва по-добре."

Нямам какво повече да добавя muhihihihi
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

80 deowin | 04.03.201420:41

Rowan, една интроспекция по отношение на предпоставките за саркастичния ти тон според мен би ти била полезна.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

79 Rowan | 04.03.201420:19

Смирете се бре... пред непогрешимия Деовин. Иначе сте прости и ограничени ... в неговите очи поклон
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

78 deowin | 04.03.201418:01

>Радвам се, че си схванал идеята

Подценяването на събеседника също не ти отива.
Все още очаквам да се усетиш, че с поставяне на риторичен въпрос не постигаш нищо съществено.
Все още не си направил дори и най-малката значима крачка напред, защото все още си под блажения плен на самодоволното убеждение, че следствията на въпроса ти не само обясняват всичко точно както, съмнително удобно, твърдят твоите предубеждения, а са също и отвъд умствените способности на други, по-нисши от теб хора.

За да слезеш от облака се иска поне малко смирение. Смирение и умереност, крещящата липса на които, ти, както и повечето коментиращи тук, отново и отново демонстрирате.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

77 KingoftheROAD | 04.03.201412:03

Ааа да, щях да забравя и поне по 10-на геювски и поне още толкова лесбийски парада на ден, докато претръпнат. И така до края на света и на всеки милиметър. Освен това една такава хууубавка инфлация, и там да мизерстват с геювити и други такива, пък през това време ще им се ашладисва димукрацията, докато им свърши нефътъ, или газъ, или там кото има за точене. А да и дългове ще им накибичим в несвяст, да има да плащат там поне за 50 поколения напред. Иха ква далаверка ве. Аферим бабо, машалла.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

76 KingoftheROAD | 04.03.201409:17

Аз искам Кюрдистан. Там демокрацията е в опасност. Трябва Обама бин Ладен да се намеси с хамериканската армия. Веднага да се отдели половин Турция и половин Ирак, та да може там кюрдите да си имат държава и най-важното ДЕМОКРАЦИЯ. Никакви такива други обществени устройства. Демокрация и само демокрация + еврейските и хамериканските ценности. А да видим ся раззбирачити...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

75 Rodrigo Diaz de Vivar | 04.03.201407:07

Deowin:
" ... риторичният ти въпрос ... "

Радвам се, че си схванал идеята.
Затова следващия път недей да ме "водиш за ръчичка", че в определени случаи персонажа, който се опитваш да градиш става комичен.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

74 deowin | 03.03.201423:44

Rodrigo, струва ми се все още продължаваш да предполагаш, че риторичният ти въпрос има последствия, които може би няма.
Хайде първо си дай поне малко зор. Не върви да очакваш отношение, каквото сам не си способен да дадеш.
Все пак май се опитваш да говориш с мен, а не с Божидар.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани