Не сме последни в ЕС по недоверие към съда | webcafe.bg
newscafe

Прогрес! Предпоследни сме в ЕС по недоверие към съда

Webcafe.bg
17.03.2014, 17:56 (обновена 17.03.2014, 18:26)
съд

Само Румъния заделя по-малко средства за издръжка на своята Темида

България не е последна, а предпоследна в Европейския съюз по доверие на гражданите в независимостта на съдебната система. На дъното е Словакия.

Страната ни е предпоследна и по бюджет на съдебната власт, като само Румъния заделя по-малко средства за издръжка на своята Темида.

Подреждането е във второто издание на Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, което отчита данни за 2013 година. Целта е да бъде създаден обективен механизъм за сравнение на съдебните системи на държавите от ЕС.

Данните са на Европейската комисия за ефикасност на правосъдието към Съвета на Европа. Участвалите в проучването са били попитани дали смятат, че националните им съдебни системи са независими от влиянието на представители на правителството, граждани и фирми.

В България се отчита сравнително нисък брой (под 20%) на съдии, които постоянно участват в допълнително обучение. Страната бележи напредък от 2010 г. насам в разгръщането на информационните системи за регистрация и обработка на делата. Тя е една от шестте страни-членки, които получават препоръки, сред които Италия, Полша, Словакия и Словения.

На пресконференция в Брюксел при представянето на доклада еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг коментира, че качеството на правораздаването има пряко отражение върху намеренията на инвеститорите.

"Ако едно дело се проточи 10 години, инвеститорите се замислят дали да вложат средства в дадена страна, или да отидат другаде", каза тя.

Средната продължителност на делата в ЕС е 600 дни за 2012 година - ръст в сравнение с 500 дни през 2010 г. За този критерий за България няма данни, тъй като такива не са представени.

Oще: европейски съюз  обучения  правосъдие  съдебна система  темида 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2013, 19:41

1 Инженер | 17.03.201422:43

Коригирайте си заглавието. "Предпоследни по недоверие"-т.е. преизпълнени сме с доверие. Въпрос
Добре, че още в началото пишете, че сме "предпоследни по доверие", иначе щях да се чудя, за коя държава става въпрос... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани