Четири спешни мерки още от 1 януари 2011 г. е препоръчала техническата мисия на МВФ, която направи пълен преглед на пенсионната реформа | webcafe.bg
newscafe

Да не сте гъкнали - премиерът мисли до утре за пенсиите ни

Webcafe.bg
26.10.2010, 10:42 (обновена 26.10.2010, 18:17)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Спя спокойно, финансовите министри винаги са лоши, приел съм тази роля, обяви по БиТиВи вицепремиерът Симеон Дянков

ГЕРБ се кани да отлага пенсионната реформа от 2015-а, МВФ препоръчва да я забързаме още от догодина, а вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков чака отговор от частните пенсионни фондове дали могат да плащат пенсии. А премиерът Бойко Борисов, след среща с въпросните фондове, мисли до утре какво да е крайното решение.

Досега в дискусията дали да се "национализират", частните пенсионни фондове не си бяха казали думата. Дали пък това не ги устройва напълно, ако не са управлявали добре парите от вноските и "национализацията" на практика би замазала разхищенията... Или няма как да съберат парите...

В крайна сметка се оказа, че те не искат да им "одържавяват" парите, но и не искат да плащат пак пенсиите.

Предложението на Асоциацията на професионалните пенсионни фондове е проблемът с категорийните работници да бъде решен с отпускане на втора пенсия, а не с прехвърляне на партидите към НОИ. Според сметките на въпросните фондове, това било напълно по възможностите на НОИ. Който е в непрекъснат дефицит.

Идеята е веднага след пенсиониране, категорийните работници да започнат да получават пенсия не само от професионалния си фонд, но и от осигурителния институт. Двойната пенсия ще тече до навършването на записаната в закона пенсионна възраст.

МВФ препоръчва незабавен старт на смели мерки  

Четири спешни мерки, които да се въведат още от 1 януари 2011 г., е препоръчала техническата мисия на Международния валутен фонд (МВФ), която направи у нас пълен преглед на пенсионната реформа, съобщи "24 часа".

Експертите на фонда смятат, че кабинетът трябва да увеличи с 2% до 18% вноската за пенсии по първия стълб. С по 6 месеца на година да расте стажът за пълна пенсия - както за мъже, така и за жени. Фондът предлага на правителството да измести изплащането на пенсиите на ранно пенсионираните по втория стълб също за 2011 г., както и рязко да затегне контрола върху получателите на инвалидни пенсии.

Според специалистите на фонда, които от три седмици проучват състоянието на икономиката, финансите и демографските тенденции, налагат се и допълнителни реформи, за да се гарантира финансовата стабилност на системата на общественото пенсионно осигуряване.

На пресконференция днес експертите от МВФ отхвърлиха мерките, предложени от правителството за проблемите в пенсионната система. Те препоръчаха и да не се пипат парите в професионалните фондове, стана ясно от изявление на  шефа на техническата мисия на фонда за пенсионната реформа Емануеле Балдачи.

Според него, ако не се вземат незабавни мерки, дефицитът в пенсионната система през 2010 г. ще достигне 6.5% от БВП. В МВФ смятат, че недостигът е натрупан заради влошената макроикономическа конюнктура и намаляването на размера на пенсионната вноска. По признание на социалния министър Тотю Младенов наскоро, натрупаният дефицит е за над 2 млрд. лева.

Необходими са по-смели решения и промени от тези, които се обсъждат в момента за пенсионната система. Обсъжданите в момента реформи няма да запълнят дупката в системата, заяви Балдачи.

Освен вдигането на възрастта за пенсиониране у нас, защото е по-ниска от тази в други държави, са необходими и мерки за индексацията на пенсиите. Според Балдачи при липсата на реформи, дори и да се индексират пенсиите с инфлацията, реално увеличение няма.

Настоящата формула за изчисляване на пенсиите няма ясна връзка между това колко внасят хората в системата и колко получават от нея, заявиха от МВФ. При частните пенсионни фондове тази връзка е ясна, добави той и заяви, че те трябва още от следващата година да изплащат пенсиите на категорийните работници. Ако средствата не достигат и се получават диспропорции, НОИ може да дофинансира размера на ранните пенсии, смята Балдачи.

Симеон Дянков пък чака отговори от частните фондове

Въпреки обявената официално в понеделник нова схема за управление на активите на професионалните пенсионни фондове, Симеон Дянков все още очаква фондовете да си кажат дали са водили добра инвестиционна политика и могат да осигурят нормални месечни издръжки на хората, които имат право на ранна пенсия. Тя решиха да споделят отговорите си с премиера...

Въпреки че това им е задължение, досега това се правеше от НОИ с оправданието, че във фондовете не се били натрупали достатъчно средства, за да изплащат лични професионални пенсии.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева представиха вчера поправки в Кодекса за социално осигуряване (КСО), според които от 1 януари 2011 г. вноските за работещите първа и втора категория труд ще се правят в нов фонд "Ранно пенсиониране" в НОИ, а не в професионалните фондове, както беше от 2000 г. досега.

От 2011-а оттам, а не от частните фондове, ще се плащат ранните пенсии, докато работниците навършат общата пенсионна възраст. Очаква се първите да бъдат преведени през март.

Финансовият министър обяви пред БиТиВи, че ако частните фондове започнат да плащат от 1 януари добри пенсии и ако са водели добра инвестиционна политика, средствата, натрупани в тях, няма да бъдат дадени на управление на НОИ. Но ако това не е така, на нас ни трябва нова политика и нов титуляр на сметката, който да я управлява, обясни Дянков.  

На заседанието си днес Надзорният съвет на НОИ одобри тези промените в Кодекса за социално осигуряване с 14 гласа "за" и 6 "против". Единствено от работодателските организации са гласували против поправките, които предвиждат парите по индивидуалните партиди на работниците от първа и втора категория в професионалните пенсионни фондове да се прехвърлят в нов фонд към НОИ.

В същото време българският еврокомисар Кристалина Георгиева призова правителството да осъществи колкото се може по-скоро реформите в публичните разходи, пенсионната и здравната система. Според нея при сегашната демографска ситуация у нас неизбежна част от тези реформи е и повишаването на пенсионната възраст.

"Това, което виждам е, че в пенсионната система, малко с напред-назад, ще върви повишаването на пенсионната възраст и ще върви обвързването на пенсията с приноса на хората. Второто е дори по важно. Правителствоо трябва да държи здраво да върви курсът на реформите. Трябва да вървят тези реформи заради конкурентоспособността на България и да може нашият народ да се отлепи от дъното и да живее по-добре", заяви Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

По-десни от кабинета Костов

Според финансовият министър премиерът и правителството взимат правилно и смело решение, за да не се отлага повече във времето реформата в пенсионната система. На въпрос дали въпросното решение правилно се сравнява с национализация и е типично за ляво управление, Дянков отговори, че има два много прости критерия да се определи дали едно правителство води дясна политика - ниски данъци и ниско преразпределение.

И двете са факт в България, защото ние сме с най-ниски данъци в Европа, а преразпределението на държавата за следващата година ще е около 35%, което е по-ниско включително и от това по времето на Иван Костов, обясни финансовият министър. Това е най-дясното правителство от поне 15 години насам, смята вицепремиерът.

Дянков даде пример за начина, по който разпределя разходите в бюджета. Например вчера около 22-22.30 часа, може би в полувремето на мача "Литекс" - "Левски", премиерът му се обадил и го попитал дали може да се намерят няколко милиона за малък път между Шумен и Варна, за да се подобри движението към Шумен.

Преди това Борисов говорил с министър Плевнелиев. Казах му, че ще говоря с Росен и днес ще работим заедно за това, обясни Дянков. От време на време се намират допълнителни пари, допълни той и направи уговорката, че "тази енергия, която я има премиерът, на мен всъщност ми допада, на мен ми харесва неговата решителност".

Защото ако я нямаше, нямаше да има повече магистрали, повече детски градини, смята финансовият министър. Тук съм, продължавам да работя и имам признанието на външните кредитни агенции, обяви по повод исканията за оставката му Симеон Дянков.

Според него всички финансови министри са непопулярни, особено по време на криза. Има още много работа, за да стане идеално положението и хората да усетят подобрение, но фискалната стабилност е факт, успяхме да минем през кризата, смята Дянков. Тъкмо затова според него държавата държи ниски данъците, за да може икономиката да върви нагоре.

Oще: 2011  вноски  мвф  нои  осигуровки  пенсия  реформа  симеон дянков  стаж  тотю младенов  трайчо трайков  христина митрева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани