Безработицата вече е 11.5 на сто, най-ударени младежите | webcafe.bg
newscafe

Безработицата вече е 11.5 на сто, най-ударени младежите

Webcafe.bg
02.03.2012, 08:14 (обновена 02.03.2012, 08:26)
младежи, витошка, намаление

Снимка: © Sofia Photo Agency

България от дълго време е сред страните от ЕС, където безработицата расте с най-бързи темпове

България продължава да е сред страните в Европейския съюз, в които безработицата нараства най-бързо, съобщи "Труд". Това се случва на фона на рекордното увеличение на хората без работа сред страните членки през януари 2012 г., показват данните на Евростат.

През януари безработицата у нас е стигнала 11,5% от икономически активното население, спрямо 11,2% година по-рано. Българската Агенция по заетостта отчете по-ниска безработица за януари, тъй като брои само регистрираните в бюрата по труда. Затова извън обхвата й остават хора без препитание, които не са записани на трудовата борса.

От данните на Евростат се вижда, че най-засегнати от намаляването на работните места в кризата са младежите (под 25 г.). Безработицата сред тях е стигнала 28,9% - с 6,5 пункта по-висока спрямо средната за ЕС. В Испания и Гърция всеки втори младеж е без препитание.

За последните 12 месеца безработните в ЕС са се увеличили с 1,5 млн. Броят им към януари т.г. е 24,325 млн., което е 10,1% от активното население. Най-висок ръст има в Гърция, Кипър и Испания. А подобрение се отчита в Латвия, Литва и Естония.

Oще: безработица  българия  евростат  ес  криза  младежи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.