Здравното министерство сви разликата между раждане и аборт | webcafe.bg
newscafe

Здравното министерство сви разликата между раждане и аборт

Webcafe.bg
28.08.2014, 11:43 (обновена 28.08.2014, 12:14)
бебета, родилно

Снимка: © Sofia Photo Agency

За мъртвородено се счита бебе с тегло под 800 грама, живяло по-малко от 3 дни

Министерство на здравеопазването е приело тихомълком Наредба 12 от 21 юли за утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология", с която се променят критерии за разликата между раждане и аборт. Според измененията раждането на мъртво бебе преди 26-тата седмица или с тегло под 800 грама се третира като аборт и родителите нямат право да му дадат име или да го погребат. Наредбата е обнародвана в Държавен вестник на 8 август.

Според нея раждането е „цялостна (включваща плод и плодни придатъци) експулсия или екстракция на плод независимо дали е жив, или мъртъв", който е с „телесна маса при раждането 800 и повече грама и/или гестационна възраст 26 и повече гестационни седмици" или тежи под 800 грама, но плодът е роден жив и е живял поне три денонощия.

В останалите случаи раждането се третира като аборт и плодът се възприема за биологичен отпадък, който се унищожава в болницата.

„Добре дошли в средните векове", написа преди дни във Facebook д-р Бояна Петкова от фондация „Макове за Мери" за подкрепа на родители на мъртвородени бебета.

"Ако роденето дете не отговаря на горните критерии, то тогава е налице аборт. Не му се издава акт за раждане, не му се дава име, не може де се погребе. В този случай е предвидена възможност за 3-дневен период, в който да се изпита способността на детето да живее, но ако в рамките на тези 3 дни, макар, че е родено живо, то почине, се смята, че детето никога не е било раждано. А всъщност по дефиниция на същата тази наредба то е живо роден плод. То има признаци на кръвна циркулация, но тъй като е под съответните критерии и не е успяло да доживее третия ден за живота си, то за правото никога не е съществувало", пише тя.

„Не знам дали е необходимо да обяснявам какво поле за потенциални злоупотреби се отваря по този начин... и колко внезапно ще "поевтинее" неонатологичната грижа... А трябва ли да обяснявам какво означава това за родителите на недоносените и мъртвородените бебета? Дори бебета, които според досегашния стандарт можеха да бъдат погребани (живородени, починали скоро след раждането), сега вече ще бъдат таксувани като "болничен отпадък". Т.е. боклук.
(Впрочем, това не е единственият абсурд и тотална ретроградност във въпросния "стандарт"... утвърждаващ доказано вредни за майка и бебе медицински практики - прилагане на Кристелер, секцио по желание.), пише още Петкова.

Преди измененията критериите, според които раждането се третира като аборт, предвиждаха плодът да тежи най-малко 600 грама при раждане след 22-рата гестационна седмица.

Oще: аборт  бебе  бебета  бременност  дете  деца  мз  министерство на здравеопазването  мъртвородено  раждане 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани