На Софийската стокова борса има евтино брашно и олио, но никой не купува | webcafe.bg
newscafe

Има евтино брашно и олио! Защо никой не купува

Webcafe.bg
14.01.2011, 11:24 (обновена 14.01.2011, 11:51)
Хляб

Ситуацията с поскъпването на храните е изкуствено създадена, заяви Антонина Белопитова, директор "Търговия и информация" в Софийската стокова борса

Ситуацията с поскъпването на храните е създадена изкуствено. Тази позиция заяви пред Агенция Фокус Антонина Белопитова, директор "Търговия и информация" в Софийската стокова борса. Има фундаментални фактори, които влияят на цената на слънчогледа, съответно на олиото, но от близо два месеца на Софийска стокова борса се предлага рафинирано олио в бутилки и цената е 2.10 лева без ДДС, но няма купувачи, заяви тя.

В същото време преди дни беше направена прогноза от производители, че до средата на годината цената на олиото по магазините ще достигне 5 лева за литър. 

За брашното нещата стоят по същия начин. "Имаме мелници, които вече две-три, четири години предлагат своята продукция. Брашно предлагаме регулярно - в момента диапазонът, на който се предлага тип 500, е 534-600 лева на тон. Партидите са големи, но ако се преговаря с тези мелници, предполагам, че може да се достигне до цена, която е в много по-нормални граници. Питаме се защо няма купувачи и отговорът е - може би защото при нас е на светло, прозрачно, трябва да се узакони тази покупка". Това казва пред Фокус Белопитова. 

Ако съществува сив сектор за веригата зърно-брашно-хляб, ние сме неудобни, защото сме прозрачен пазар и трябва да се легализира тази покупка, каза тя.

В Ротердам се вдига цената на слънчогледовото нерафинирано олио. Цената на слънчогледа се вдига в световен мащаб, пшеницата също поскъпва.  В момента има недостиг на суровини и търсене. Защо в България искат да вдигнат цените с много повече проценти, отколкото в световен мащаб, не мога да отговоря.

Ако олиото стане 5 лева, наблюдавали сме го 2008 г. - директно се внасяше зехтин на много по-ниски цени от Гърция, припомни тя. "Ние сме в ЕС и този пазар е общ. Не би трябвало нашите производители на олио да искат такива цени, при положение, че няма да намерят покупателната способност на населението и няма да бъде търсена тяхната стока в магазинната мрежа", каза тя. 

Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов хвърли вината за поскъпването върху чуждестранните търговски вериги. "Оказва се, че бедният български производител е принуден да субсидира богатите търговски вериги, които впрочем не са български. Това става чрез договорите за отсрочено плащане, схемите за връщане на нереализирана продукция и най-вече с масиран натиск върху цената, главно са сметка на качеството." 

Днес бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов призова да се провери дали няма картелно споразумение за цените на олиото и хляба.

А министерската позиция за виновниците намери тутакси отглас и в средите на производителите, откъдето дойдоха и анонсите за поскъпванията. "Примамливите промоции, допълнителните отстъпки и бонуси никога не са за сметка на търговската верига, а на доставчика", заяви Георги Попов, председател на Съюза на хлебопроизводителите. "На наш гръб са и всякакви входни и други такси, включително например такса за това, че те са направили ремонт на щанда за хляб, наричат г о"облагородяване на търговската площ", добави той. 

На практика обаче анонсите за скок в цените на основни хранителни продукти се оказаха първоначалните оферти на българските производители в започналите преговори с търговските вериги за новия договорен период. Така че те подгряват, за да тръгнат от по-висок праг - с надежда за достигане до приемливи за тях крайни цени в преговорите с големите вериги. 

Oще: борса  брашно  картел  мирослав найденов  олио  слънчоглед  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 17:51

1 Reload | 14.01.201112:42

За никого не е тайна, че браншовите събирания са за оформяне на картелни споразумения....и като понадигнат шум медиен, 2-3 поръчкови новини и интервюта и хайде....вдигаме Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани