На Софийската стокова борса има евтино брашно и олио, но никой не купува | webcafe.bg
newscafe

Има евтино брашно и олио! Защо никой не купува

Webcafe.bg
14.01.2011, 11:24 (обновена 14.01.2011, 11:51)
Хляб

Ситуацията с поскъпването на храните е изкуствено създадена, заяви Антонина Белопитова, директор "Търговия и информация" в Софийската стокова борса

Ситуацията с поскъпването на храните е създадена изкуствено. Тази позиция заяви пред Агенция Фокус Антонина Белопитова, директор "Търговия и информация" в Софийската стокова борса. Има фундаментални фактори, които влияят на цената на слънчогледа, съответно на олиото, но от близо два месеца на Софийска стокова борса се предлага рафинирано олио в бутилки и цената е 2.10 лева без ДДС, но няма купувачи, заяви тя.

В същото време преди дни беше направена прогноза от производители, че до средата на годината цената на олиото по магазините ще достигне 5 лева за литър. 

За брашното нещата стоят по същия начин. "Имаме мелници, които вече две-три, четири години предлагат своята продукция. Брашно предлагаме регулярно - в момента диапазонът, на който се предлага тип 500, е 534-600 лева на тон. Партидите са големи, но ако се преговаря с тези мелници, предполагам, че може да се достигне до цена, която е в много по-нормални граници. Питаме се защо няма купувачи и отговорът е - може би защото при нас е на светло, прозрачно, трябва да се узакони тази покупка". Това казва пред Фокус Белопитова. 

Ако съществува сив сектор за веригата зърно-брашно-хляб, ние сме неудобни, защото сме прозрачен пазар и трябва да се легализира тази покупка, каза тя.

В Ротердам се вдига цената на слънчогледовото нерафинирано олио. Цената на слънчогледа се вдига в световен мащаб, пшеницата също поскъпва.  В момента има недостиг на суровини и търсене. Защо в България искат да вдигнат цените с много повече проценти, отколкото в световен мащаб, не мога да отговоря.

Ако олиото стане 5 лева, наблюдавали сме го 2008 г. - директно се внасяше зехтин на много по-ниски цени от Гърция, припомни тя. "Ние сме в ЕС и този пазар е общ. Не би трябвало нашите производители на олио да искат такива цени, при положение, че няма да намерят покупателната способност на населението и няма да бъде търсена тяхната стока в магазинната мрежа", каза тя. 

Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов хвърли вината за поскъпването върху чуждестранните търговски вериги. "Оказва се, че бедният български производител е принуден да субсидира богатите търговски вериги, които впрочем не са български. Това става чрез договорите за отсрочено плащане, схемите за връщане на нереализирана продукция и най-вече с масиран натиск върху цената, главно са сметка на качеството." 

Днес бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов призова да се провери дали няма картелно споразумение за цените на олиото и хляба.

А министерската позиция за виновниците намери тутакси отглас и в средите на производителите, откъдето дойдоха и анонсите за поскъпванията. "Примамливите промоции, допълнителните отстъпки и бонуси никога не са за сметка на търговската верига, а на доставчика", заяви Георги Попов, председател на Съюза на хлебопроизводителите. "На наш гръб са и всякакви входни и други такси, включително например такса за това, че те са направили ремонт на щанда за хляб, наричат г о"облагородяване на търговската площ", добави той. 

На практика обаче анонсите за скок в цените на основни хранителни продукти се оказаха първоначалните оферти на българските производители в започналите преговори с търговските вериги за новия договорен период. Така че те подгряват, за да тръгнат от по-висок праг - с надежда за достигане до приемливи за тях крайни цени в преговорите с големите вериги. 

Oще: борса  брашно  картел  мирослав найденов  олио  слънчоглед  храни 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 17:51

1 Reload | 14.01.201112:42

За никого не е тайна, че браншовите събирания са за оформяне на картелни споразумения....и като понадигнат шум медиен, 2-3 поръчкови новини и интервюта и хайде....вдигаме Много щастлив
   

оценка

+1 -0