За АЕЦ "Белене" се очертава цена между 8.5 и 9 млрд. евро и нашата цел е при преговорите с руската страна тази цена да се намали, каза икономическият министър Трайчо Трайков | webcafe.bg
newscafe

АЕЦ "Белене" - вече 9 млрд. евро

Webcafe.bg
26.08.2010, 12:39 (обновена 26.08.2010, 16:25)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Не е сигурно дали при преговорите с Русия българската страна ще успее да намали цената на АЕЦ "Белене" с 40%, както иска премиерът Борисов...

В момента за АЕЦ "Белене" се очертава цена между 8.5 и 9 млрд. евро и нашата цел е при преговорите с руската страна тази цена да бъде намалена. Това заяви по БНТ днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му към централата има и интерес от гръцка страна, но все още всичко е в ранен етап. Не е ясно и при какви параметри - дял и цена, ще се включи и Сърбия. 

Икономическият министър заяви, че е важно да се знае на каква цена ще имаме АЕЦ "Белене" - "да я има и да е евтина". Преди няколко години, когато се решаваше кой да строи Втора атомна, София избра руската "Атомстройекспорт" пред чешката "Шкода Алианс" с предложена основна цена за построяване на двата реактора от 3.997 млрд. евро. 

По думите на Трайков предложенията на руската страна са между 2.5 и 3.5 млрд. евро оскъпяване на цената. "4 млрд. евро е основната цена на реакторите. Все едно, ако започнем да имаме кола, това е желязото на двигателя" , обясни той. С ескалацията, предложена от руснаците, се стига сума между 6.5 и 7.5 млрд. евро, към които се включват 500 млн. евро за архитекта и инженера. С разходи за инфраструкутрата от около половин милиард, цената става между 8.5 и 9.5 млрд. евро, пресметна Трайков.

След преговорите си с първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков на 6 юли премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че "цената на АЕЦ "Белене" трябва да падне с 40% и да е 6, максимум 7 млрд. евро и да е такава след 7 години, когато централата е готова, а не да стане космическа".

Според Трайков нефтопроводът Бургас-Александруполис ще пречи на туризма.

По повод проблемите в българската енергетика министърът заяви: "За това, че българската енергетика е раздробена, има обективни причини и това е изискването за либерализация. Не е добре, когато се преструваме, че има обединяване, а не е така".

По думите му пример за това е Българският енергиен холдинг (БЕХ) - има шапка, но няма обединение, защото вътре компаниите имат проблеми и конфликти. Целта на преструктурирането на БЕХ е тези проблеми да се разрешат и да няма дублиращи се структури, поясни Трайков.

Последната прогноза на "Булгаргаз" показва, че цената на газа ще се повиши с 16 лева или с 2.6%, съобщи още Трайков.

Преди броени дни шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че продължава тенденцията за намаляване на цените на петрола на световните пазари и ако тя се запази, "всички ще  можем да си отдъхнем за цената на газа от 1 октомври 2010 г. -  ще можем да я запазим или намалим".

На този етап имаме публична прогноза на "Булгаргаз" за цените на природния газ за четвъртото тримесечие, към 10 септември ще получим данните на "Булгаргаз" с доказателства за исканата цена, посочи Семерджиев. 

Върху цената, която ще бъде определена и ще влезе в сила от 1 октомври 2010 г. ще дадат отражение новите указания за определяне на цената на природния газ, които бяха разгледани на обществено обсъждане в комисията. Те ще се отразят върху цената чрез промяна на признатите приходи на компанията, поясни Семерджиев. 

Oще: аец белене  русия  трайчо трайков  цена 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани