Брюксел разследва "Газпром" за картел | webcafe.bg
newscafe

Брюксел разследва "Газпром" за картел

Webcafe.bg, по ЕurActiv
05.09.2012, 11:29 (обновена 05.09.2012, 12:48)
ес

Снимка: © Getty Images

Три съмнителни търговски практики притесняват Брюксел

Европейската комисия започна разследване срещу руския гигант "Газпром", за да провери дали компанията нарушава европейското антитръстово законодателство. Проверката е за господстващо положение на пазарите в Централна и Източна Европа, където "Газпром" е основен играч. 36% от синьото гориво за Стария континент идва от Русия.

Руската телевизия RT обяви осем държави, които проверката ще обхване - това са пазарите в България, Естония, Латвия, Литва, Словакия. Полша набавя 82% от нужното си синьо гориво от Русия. Зависимостта на Унгария е 83%, а на Чехия - 69%.

Брюксел съобщи официално за проверката чрез своята пресслужба. Разследването е обявено като приоритетно, но няма дата за приключването му. Отговорът на „Газпром" пред Би Би Си бе лаконичен: "Нека разследват".

Съмненията падат върху налагане на нечестни търговски практики чрез обвързване на цените на петрола и на природния газ. Руският монополист е подозиран още в подриване на диверсификацията на доставките на синьо гориво, както и в преразпределяне на пазарите чрез нарочно намаляване на доставките за газ.

Офиси на "Газпром" бяха обискирани по друго антитръстово разследване през септември 2011 г. То бе свързано с акции в някои страни-членки от Централна и Източна Европа срещу големи фирми, занимаващи се с доставка, продажба и съхранение на природен газ.

Още миналата година Литва поиска Брюксел да разследва "Газпром", поради отказа му да намали цените за доставка и продажба на природен газ. Украйна също води тежък спор с Москва, опитвайки да договори отстъпка заради положението си на транзитна за газа страна.

Брюксел се опитва да либерализира газовия пазар, разделяйки доставката от продажбата на газ. Така се отваря възможност за навлизане на нови играчи и се намалява възможността за конфликт на интереси и облагодетелстването на едни фирми за сметка на други. Това е т.нар. Трети енергиен пакет, който предвижда и по- ефективен регулаторен надзор.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 05.09.201216:43

"Европейската комисия започна разследване срещу руския гигант "Газпром", за да провери дали компанията нарушава европейското антитръстово законодателство."

Някой може ли да ми каже, какви ще са последствията, ако го докаже? Санкции, бойкот, последно предупреждение, мъмрене .....?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани