Кървава битка на евровота предрича Алфа Рисърч | webcafe.bg
newscafe

Кървава битка на евровота предрича Алфа Рисърч

Webcafe.bg
29.04.2014, 14:43 (обновена 29.04.2014, 15:00)
евроизбори 2014

РБ, ББЦ и АБВ с твърде близки резултати

Продължаващ спад на доверието към институциите, песимизъм за развитието на страната и напрегната предизборна битка, показва проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 23 - 26 април 2014г.

Социолозите отчитат лека преднина за ГЕРБ (17.6%) пред БСП (15.9%). Според тях левицата е постигнала почти максимална мобилизация на симпатизантите си, докато  основната опозиционна партия има по-широка, но не особено мотивирана да гласува периферия. От това дали ще отидат до урните тези гравитиращи около ГЕРБ избиратели, които не са твърди негови привърженици, ще зависи финалният победител на евроизборите.

ДПС заема устойчиво третото място (6.2%), но активизира по-малък брой избиратели. На евровота няма да участват избирателите му в Турция, така че очертаващата се при него интрига е дали ще успее да вземе три, или само два мандата.

Около чертата

„България без цензура", АБВ и Реформаторският блок запазват шансовете си за евродепутати, макар и с различна степен на вероятност. ББЦ е най-разпознаваема и популярна, но с най-мобилни и непоследователни избиратели, което води до лек спад през април (до 4.9%).

Симпатизантите на АБВ, обратното, са по-устойчиви в избора си и след стихването на първоначалните остри атаки от страна на БСП, формацията на бившия президент частично възвръща позиции (4.5%).

РБ (също 4.5%) е с най-лоялен твърд електорат от трите нови играчи, но въпреки коалиционния си формат  не успява да привлече достатъчно подкрепа, гарантираща му сигурно място в европарламента.

През април Атака излиза от най-ниската си точка на подкрепа и достига до 2.5%, показва проучването на Алфа Рисърч. При НФСБ на Валери Симеонов има лек спад (3%), но трябва да се има предвид, че партии със сходни наименования отнемат част от националистическия вот.

От останалите 13 партии най-различими са Синьо единство (0.9%) и Зелените. Трите партии, съдържащи прилагателното „зелени" в наименованието си събират общо 1.3%, почти равномерно разпределени между тях. Всички други партии и кандидати събират общо около 5% и на практика никоя от тях няма шанс да прескочи бариерата от 5.88%, необходима за излъчване на евродепутат.

Заявената готовност за гласуване е около 46%, като се наблюдава лек ръст в сравнение с проучването от месец март.

Три възможни резултата

Въз основа на електоралните нагласи на старта на предизборната кампания, могат да се очертаят следните три хипотези за изхода й, подредени по степен на вероятност:

Първа хипотеза - увеличаване на избирателната активност и стабилизиране на партиите, които имат шанс да прескочат бариерата (АБВ, ББЦ, РБ, и по-слабо вероятно - някоя от националистическите формации). При максимално оползотворяване на гласовете им, те могат да получат до 4 мандата. В този случай  ГЕРБ би имала 6 мандата, БСП - 5, и ДПС - остава с 2.

Втора хипотеза - „потъване" на по-малките партии за сметка на големите и спечелване максимум на 1 мандат от някоя от тях. Тогава ДПС ще има три мандата, а ГЕРБ и БСП биха постигнали съответно 7 и 6 мандата.

Трета хипотеза - минимална избирателна активност при максимално разпиляване на гласовете между повече малки формации, без те да успеят да привлекат по-големи електорални ядра. В резултат - разпределяне на евродепутатските места единствено между ГЕРБ, БСП и ДПС, с възможно равенство между първите две.

Oще: абв  алфа рисърч  ббц  бсп  герб  евровот  рб  социология 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани