ГЕРБ облекчава забраната за пушене | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ облекчава забраната за пушене


18.02.2010, 20:31 (обновена 19.02.2010, 10:14)
пушене

Зона за непушачи...

ГЕРБ ще либерализира режима за пушене на обществени места.

50 подписа са събрали депутати от ГЕРБ в подкрепа на проект за промени на закона за здравето, с които се облекчават забраните за тютюнопушене, съобщи Иван Иванов от ГЕРБ.

Според проекта в обществените заведения с площ до 100 кв. метра собственикът сам ще определя дали да се пуши или не. В тези заведения няма да бъде задължително да има места за непушачи.

В обществени заведения, по-големи от 100 кв. метра собствениците ще обособяват помещения за пушачи.

Иванов изтъкна, че такава е практиката в Австрия, Германия, Белгия и Чехия и тя подходяща и за България. В Европа пълна забрана за пушене е въведена само във Великобритания и Ирландия, каза още той.

Друг аргумент, който посочиха от ГЕРБ, е негативното влияние на забраните за пушене върху туризма, заради отлива на клиенти и подчертаха, че туризмът е основно перо за приходите в бюджета.

С промени в Закона за здравето миналата година парламентът прие забрана за пушене на обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2010 г. Това стана след оживени дискусии, тъй като пушачите в България не са малко - около 2 милиона души.

Промените предвиждаха забрана на тютюнопушенето в ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради, в това число и на работното място. Целта бе да се предпазят непушачите, като им се осигури среда без тютюнев дим.

 

Oще: забрана  либерализация  тютюнопушене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани