Външно помоли за удължаване на визите на руските граждани, които не могат да се завърнат | webcafe.bg
newscafe

Още руснаци заземени на Черноморието ни

Webcafe.bg , по БНР
13.09.2011, 18:38 (обновена 13.09.2011, 19:25)
Жена на летище

Снимка: © Getty Images

Почивката на стотици руски туристи в България беше вгорчена заради невъзможността да се приберат в страната си

60 руски туристи остават блокирани в хотели по Южното Черноморие заради невъзможността на туроператорската фирма "Алма тур" да организира завръщането им в родината.

Посетителите са настанени в хотели в Бургас и курортен комплекс "Слънчев бряг". До момента няма планиран полет до Санкт Петербург, с който те да бъдат превозени. От "Алма тур" очакват руски туроператори да решат проблема. По данни на авиопревозвача "България еър" близо 30 руски туристи са платили с лични средства самолетните билети, за да се приберат.

У нас има още 600 клиенти на "Алма тур", които в момента са на почивка, и чието отпътуване също е под въпрос, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма  Трайчо Трайков. Той уточни, че е възможно "България еър" да осъществи обратните полети, а разходите да се компенсират:

"Първото нещо, което трябва да е кристално ясно и беше заявено и на двете компании, че тяхното поведение е изключително безотговорно. На всичкото отгоре не личи през последните два дена да се случва нещо.

Ние смятаме, че европейският регламент изисква пътниците да бъдат върнати до там, от където са излетели, независимо кой какви ангажименти е спазил или не, финансови по пътя. Това е задължение на авиокомпанията. Парите следва да бъдат компенсирани от застраховките за професионална отговорност, които всички тези туристи имат". Това заяви Трайков.

Проблемът е обаче, че застраховките се изплащат, когато съответната компания, в случая "Алма тур", е обявена във фалит. Въпреки огромните й финансови затруднения обаче това не се е случило и в такъв случай няма как да бъдат изплатени и застраховките.

Министърът на транспорта Ивайло Московски не отхвърли вероятността да бъдат отнети лицензите на авиокомпания "България Еър" и на туроператора "Алма тур".

Взети са мерки за изтеклите визи на блокираните у нас руски туристи, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева, стана ясно по-рано днес. МВнР е помолило за удължаване на визите на онези руснаци, които не можаха да си тръгнат навреме заради спора между "България Еър" и "Алма тур" и туристическите им визи вече са изтекли.

Московски заяви, че "България Еър" продължава да извозва чуждестранните туристи. "Локалните туроператорски компании, които са в пределите на Русия, на балтийските държави, на Финландия, заплащат още веднъж стойността на полетите и след това - изискват възстановяване на средства в различните държави от съответните гаранционни фондове, както във Финландия стана с Агенцията за защита на потребителя. Оттам нататък може да си водят дела за пропуснати ползи спрямо "Алма тур", каза Московски.

Още 3500 туристи на "Алма тур" трябва да бъдат извозени до средата на октомври, стана ясно от изявлението на Московски. Не е ясно как.

Кризата с туристите у нас започна в петък на летищата в Бургас и Варна, след като от националния превозвач "България Еър" съобщиха, че анулират чартърите, резервирани от "Алма тур" заради дълг в размер на близо 7 млн. лв.

По-рано през деня днес от авиокомпанията съобщиха, че заради натрупания дълг ще си потърсят правата в съда. Стана ясно и че прокуратурата също подхваща случая, довел до блокирането на стотици туристи у нас.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани