БХК поиска оставки в агенцията за бежанците | webcafe.bg
newscafe

БХК поиска оставки в агенцията за бежанците

Webcafe.bg
26.09.2013, 16:28 (обновена 26.09.2013, 16:32)
Лагер на сирийски бежанци

Снимка: © Getty Images

Условията във "Враждебна" са сравними с тези на снимката, ако не и по-лоши.

Липса на отопление, ток, вода, канализация, лекарства, персонал и редовни доставки на храна в условията на информационно затъмнение. Това са видели представители на Българския хелзинкски комитет (БХК) в открития преди седмица бежански център в бившия интернат "Надежда Крупская" в столичния квартал "Враждебна".

От правозащитната организация поискаха оставката на ръководството на Държавната агенция за бежанците.

От БХК посочват, че сградата на интерната е изоставена от години, с изпочупени прозорци, а вътре хората спят на матраци и по трима разполагат само с по едно одеяло. Цял етаж няма електричество, в някои от тоалетните няма никаква вода, а канализацията не функционира. Липсват медицински лица и медикаменти.

На гладно

„От настаняването си на 18.09.2013г. бежанците са получавали доставка на храна едва два пъти, като и двата пъти тя е осигурявана или по линия на Българския червен кръст, или от частни дарения, от сирийската общност в България, от неправителствени и благотворителни организации и отделни граждани", пишат от БХК и напомнят, че става въпрос за жени, деца и ранени.

До 25 септември нито един от бежанците не бе получил от ДАБ регистрация като лица, търсещи закрила и временен документ за самоличност, въз основа на който да ползват медицинска помощ в обема, достъпен за българските граждани и социална помощ в размер от 65 лв. месечно, посочват от БХК.

Бежанците разчитат на собствени средства, като местни търговци демонстрирали „гостоприемство" и им продали развалени хранителни продукти.

Без оправдания

„Подобно отношение към бежанците съставлява не само пример за типичните напоследък за държавните ни институции бюрократизъм и безразличие към нуждите на хората, но и съставлява нечовешко и унизително отнасяне и проява на чиновническа нехуманност от най-висша степен", пишат правозащитниците.

Според тях са неприемливи оправданията на ДАБ, че са се оказали неподготвени за увеличаващия се брой на бежанците: „Считаме на първо място, че пет хиляди души годишно не могат по никакъв начин да бъдат определени като "масов приток" на бежанци, особено в сравнение със съседните на Сирия държави, където броят във всяка една от тях надхвърля повече от половин милион души, или, други европейски държави, като например Унгария, която е приела от началото на годината повече от 15 000 бежанци".

Правозащитниците припомнят, че още от края на 2010 г. ООН и неправителствените организации предупреждават за очаквано увеличение на бежанския поток от арабския свят, като ДАБ всяка година получава европейско финансиране в размер на 500-600 000 евро, за да предоставя подслон и храна на бежанците.

Затъмнение

За условията в центъра „Враждебна" се знае малко, като според БХК причина за това е политиката на ръководството на агенцията за бежнаците.

Неяснотите пък били използвани от медии и политици за „създаване на настроения против бежанците от Сирия като лица, сеещи зарази, престъпност и тероризъм с цел евтин популизъм и отклоняване на вниманието от истинските проблеми на нашето общество и държава".

„Именно очевидният провал на ръководството на Държавната агенция за бежанците да осигури минимума от условия за подслон, лечение и храна на бежанците води до възникването на рисковете, които се внушават на обществото ни - болести, бедност и опити за бягство зад граница, но не защото бежанците ги "внасят" в България, а защото това е средата, която ние като държава им "осигуряваме", заключват от БХК.

Oще: бежанци  бхк  враждебна  държавна агенция за бежанците  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

3 Govedo13 | 26.09.201317:57

Отделно посочената сума международна помощ от 500 000 $ разделена на "малката" според тях цифра 5000 прави точно по средно 27 цента на бежанец на ден. Всичко извън въпросните 27 цента се плаща от българските данъкоплатци- повечето от тях бедстващи и гладни дори без да има война.
С такава "огромна" сума със сигурност бежанците ще отседнат 5 звездни хотели и рум сървис спроред БХК.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 26.09.201317:49

Наглостта на БХК граничи с безкрайност,на базата на какво изискват от бедната България,която не може да се погрижи за собствените си граждани да се грижи за граждани на друга държава?
От къде на къде ще искат оставки без да имат нормативно право на това?

Ако смятат че условията са лоши, то тогава да създадат техен център за бежанци платен от джоба на чуждите служби който им плащат, за да серат "обществено мнение" и да създадат по-добри такива.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

1 tonnes | 26.09.201316:52

БХК са шибани нагли копелета. "Липса на отопление, ток, вода, канализация, лекарства, персонал и редовни доставки на храна в условията на информационно затъмнение." - това виждат хиляди българи живеещи в малките села и хиляди пенсионери и безработни. Обаче сирийската паплач изведнъж се оказва по-важна?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани