Добричкото правителство развърза кесията ни | webcafe.bg
newscafe

Добричкото правителство развърза кесията ни

Webcafe.bg
05.06.2013, 12:40 (обновена 05.06.2013, 15:31)
ученици, училище

Снимка: © Sofia Photo Agency

Помощта за първокласници се увеличава от 150 на 250 лева

Министерският съвет одобри пакет от мерки в социалната сфера, които да бъдат приети през 2013. Целта е да бъдат подкрепени с допълнителни средства най-засегнатите от социално-икономическата криза групи.

Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26.9 млн. лв. Те ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на ДОО и на МТСП.

Предложенията се внасят от министъра на финансите Петър Чобанов и на труда и социалната политика - Хасан Адемов.

Предвидено е увеличаване на размера на еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната година от 150 лв. на 250 лeва.

Тази сума се отпуска на семействата, отговарящи на условията за социално подпомагане и не е променяна от 2008 г. С допълнителните средства ще бъдат подкрепени 45 000 деца. Промяната ще бъде официализирана с постановление на МС, което ще бъде прието до 19 юни т.г.

Втората мярка е свързана с разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г. Тя ще се реализира чрез увеличение на индивидуалните проценти средно с 11. 29% за всички целеви групи.

По този начин ще се постигне номинално увеличение на границата за достъп до целева помощ за отопление за всички групи в размер на 15 лева.

За целта ще е необходима промяна в Наредба №РД-07-5 за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, която министърът на труда и социалната политика ще направи до 28 юни.

Третата мярка е решението на правителството при второто четене на законопроекта за бюджета на ДОО, внесен от народни представители, да подкрепи увеличението от 1 юли 2013 г., а не от 1 октомври, на размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 г. от 240 лева на 310 лева, колкото е минималната работна заплата.

Въпреки добрите новини, които ни сервира, премиерът Орешарски изтъкна, че „ситуацията в страната никога не е била толкова зле", визирайки отчаянието на гражданите и лошата бизнес среда. Друг пример - болниците са с рекордни за последните десетина години дългове.

Финансовият министър Петър Чобанов прогнозира, че към края на годината ще се окажем с допълнителен дефицит от 2.4% от БВП. Освен това, съществува риск от неизпълнение на приходите в бюджета от малко над 1 милиард лева, поне така е прогнозата на приходните агенции.

Министърът увери, че няма опасност да нарушим европейското изискване за максимум 3% бюджетен дефицит от БВП. Започват разговори с министерствата, за да се види как и къде могат да бъдат спестени излишни разходи.

Предстои Орешарски да назначи заместници на областните управители и заместник-министри, като имената им ще бъдат съгласувани с „партиите, които подкрепят правителството в парламента".

Oще: енергийни помощи  майчинство  мс  пламен орешарски  помощ  правителство  първокласници  социални мерки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

1 A4i | 06.06.201311:15

Ами те разходите на правителството са основно във социалната сфера, така че може да се отреже още малко от единият милиард за здравеопазване и да се прибави към 10-те милиарда пенсии и социални помощи. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани