Отпускът за 2010 -a ще може да се ползва до края на 2012-a | webcafe.bg
newscafe

Отпускът за 2010 г. остава до края на 2012-a

Webcafe.bg
10.01.2011, 15:25 (обновена 10.01.2011, 16:02)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

До поправките се стигна, след като през ноември Конституционният съд обяви като противоконституционна разпоредбата натрупаните стари отпуски да се използват до края на 2011 г.

Отпускът за 2010 г. ще може да се ползва до края на 2012 г., съобщи зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова (ГЕРБ) след среща със социалния министър Тотю Младенов, работодатели и синдикати.

Служителите ще имат право да отлагат до 10 дни за следващата година, след като са съгласували това с шефовете си. Работодателите също ще имат възможност да отложат до 10 дни, ако се натрупа работа.

По думите на Ангелова още утре текстовете ще бъдат внесени като промени в Кодекса на труда в Народното събрание.

До поправките се стигна, след като през ноември Конституционният съд обяви като противоконституционна разпоредбата натрупаните стари отпуски да се използват до края на 2011 г. Казусът се усложни от това, че решението на КС дойде само месец и половина преди крайния срок.

Вече водещ принцип за ползването на отпуските ще бъде двегодишният им давностен срок. С поправките работодателите ще бъдат задължени да подготвят график за ползването на почивните дни. За тази година срокът да направят това ще е до 31 март, тъй като промените се правят в движение. За всяка следваща година задължението ще е до 31 декември на предходната година.

Главната инспекция по труда ще проверява дали фирмите са направили графици и дали не нарушават правото на служители си да ползват отпуск.

Oще: отпуск  работодател  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани