Цветан Василев vs Президента | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев vs Президента

Webcafe.bg, по Investor.bg
25.03.2013, 11:47 (обновена 25.03.2013, 17:59)
Цветан Василев

Снимка: © Bogatite.com

На въпрос дали би се описал като олигарх, Цветан Василев казва: "Да, ако под олигарх разбирате някой, който е заможен и ръководи редица бизнеси. Но такива са тогава и Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Ричард Брансън и Бернар Арно..."

За първи път банкерът и предприемач Цветан Василев влиза в открит конфликт с властта и по-специално с президента Росен Плевнелиев, нападайки него и назначения от него кабинет, става ясно от интервю за престижното австрийско издание Der Standard, съобщи Investоr.bg.

За президента и кръга "Капитал"

"Президентът Росен Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи. Но истината е проста: кръгове, които са избрали този президент, имат желание да вземат властта.

Проблемът не е в това, че президентът има приятели. Проблемът е в това, че този президент е продукт на кръгове около седмичника "Капитал", с който той има бизнес интереси в миналото, но също така и система от неправителствени организации, включително Института "Отворено общество". Огнян Минчев, политолог, когото споменахте, но също така и други "лидери на общественото мнение", които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси".

По думите му Плевнелиев е бил избран за президент на България благодарение на харизмата на Бойко Борисов.

За КТБ и атаките срещу нея

"Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България (КТБ е на 7-о място по активи в банковата ни система - бел.р.) и инвеститор в различни важни области аз съм заинтересуван да има стабилност, а не улични протести. Тези събития може да помогнат обаче на хора като Иво Прокопиев", казва още Василев.

Според него Корпоративна търговска банка е била "опозорена" в Европейската комисия, защото за нея се твърди, че е облагодетелствана от държавата (в КТБ са парите на българските държавни енергийни дружества още от времето на тройната коалиция - бел.р.). Комисията обаче не е открила доказателства и случаят е приключен. "Но моите опоненти направиха всичко възможно да удължат  максимално разследването срещу българската държава и банката ми. Те също така настояват президентът и временното правителство да продължи атаките срещу мен", казва банкерът.

Първоначалното предложение за номинация за министър на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г. е бил бившият генерален директор на "Икономедиа" Бисер Боев, продължава Цветан Василев, добавяйки, че негова леля "по случайност" е Кристалина Георгиева - за еврокомисар на България в Брюксел, а той е съученик с бившия министър на финансите Симеон Дянков.

Боев не е станал министър заради общественото недоволство, но на негово място бил назначен Трайчо Трайков - приятел на Дянков от университета. "По ирония на съдбата кръгът "Капитал"  сега се опитва да се дистанцира от политиката на Министерството на финансите", казва още Василев, защото "финансовата и икономическата му политик се е провалила".

За бизнеса си

Банкерът коментира как така компаниите му печелят все повече търгове, като едно от обясненията му е, че, за разлика от другите банки, които са по-консервативни в дейността си, "ние обикновено правим най-добрата оферта".

По повод покупката на БТК, той казва, че изборът на кредиторите на компанията е паднал върху тях заедно с руската банка VTB Capital, защото "ние представихме най-добрата оферта за финансово преструктуриране". Приватизацията на Vivacom, бившата държавна БТК, беше направена през 2004 г. за смешно ниска цена с посредничеството на "Булброкърс", една от компаниите на Прокопиев, казва банкерът.

Той отхвърля упрека, че банката му държи държавни пари, като неуместен, тъй като имало разлика между държавни пари и пари на държавни компании.

"Ние сме специализирана в енергетиката и инфраструктурата банка. Правим това в продължение на дванадесет години. В този сектор сега има предимно държавни компании, с които работим и на които даваме кредити, както и на техните служители. Ако спечелим публично дружество като клиент, това е в резултат на публичен търг. Нашите условия просто са добри. За открити при нас депозити ние плащаме 1.5% годишна лихва. В Австрия тя е 0.1%. В момента не повече от 8 на сто от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, казва още банкерът.

За конкурентите си - като за противници

Според него Иво Прокопиев и Огнян Донев държат издателства на вестници, за да ги използват за политическите си амбиции. На пояснение на Der Standard, че Донев по този начин се противопоставя на изданията на "Нова българска група" (Кръстева и Пеевски - бел.р.), Василев контрира, че никога не е използвал вестници, за да напада предприемачи или конкуренти.

По думите му вестниците от НБГ започнали да критикуват президента Плевнелиев за това, че служи на корпоративни интереси.

"Ние дори може би имаме прекалено голяма свобода на медиите. В България всеки може просто да каже и напише нещо без уважение на етичните правила. Критерият за обективност, който се приема в тази страна, е, колко агресивна е атаката на медиите срещу властта – срещу правителството и президента.

Вестниците не оказват толкова голямо влияние върху общественото мнение в България. Телевизията е много по-важна, както и интернет с новинарските сайтове. По-голямата част от влиятелните сайтове също са на "Икономедиа“ и се управляват от съпругата на президента“, твърди още Василев. (Всички данни на авторитетни организации показват, че за последните 3 години България се е сринала във всички класации за свобода на словото. Бел.р.)

"Аз не съм банката на ГЕРБ, или на БСП и ДПС. За мен най-важна е стабилността. Аз подкрепям всяко разумно правителство, което представлява националните интереси. Дейността ми е достатъчно голяма, за да загубя много в случай на нестабилност, срив на валутния борд, или други събития".

Oще: дер щандарт  икономика  интервю  кръга капитал  правителство  президент  росен плевнелиев  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

2 Windfall | 25.03.201317:15

Щом лица като Цветан Василен и Бареков са против президента, значи той заслужава подкрепа. Единственият шанс за нормално развитие на България е тотална и ако се налага брутална европеизация, възприемане колкото се може в по-голяма степен на западните ценности и свеждане до минимум влиянието в обществото на балкански тарикати като Пеевски, Бареков, Пепи Еврото и подобна паплач.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

1 Kenobi | 25.03.201316:43

Ех крадеца не можа да се уреди по близо до служебния кабинет и сега реве та се къса ...
По голям корумпатор от този комсомолски секретар няма....
Кога успя да се сдобие с банка, как точно се сдоби с такава , без да е банката на герб, бсп или дпс?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани