Санкция от Брюксел заради не-свободни кокошки | webcafe.bg
newscafe

Санкция от Брюксел заради не-свободни кокошки

Webcafe.bg
20.01.2012, 10:45 (обновена 20.01.2012, 11:09)
Яйца

Снимка: © Gettyimages

По данни на Европейската комисия 51 милиона кокошки носачки все още се отглеждат в тесни клетки

Европейската комисия предупреди, че в близките дни ще предприеме наказателна процедура срещу 14 страни от ЕС, сред тях и България, които все още позволяват на фермерите да отглеждат кокошки в тесни клетки. Заплашени от наказателна процедура са още Франция, Испания, Белгия, Кипър, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия и Румъния, предаде Франс прес, цитирана от "Фокус".

През 1999 г. ЕС прие закон, който забранява използването на малки клетки и даде на правителствата 13 години - 1 до януари 2012 г., да се съобразят с правилата, според които фермерите трябва да осигурят по-голямо пространство на кокошките.

По данни на Европейската комисия, близо 51 милиона кокошки носачки все още се отглеждат в тесни клетки. Това е малко над 14% от всички кокошки в ЕС. Според тези данни до края на януари ще бъдат снесени около 1 млрд. яйца, които са произведени и продадени незаконно на европейския пазар.

Европейската комисия днес прие нова четиригодишна стратегия до 2015 г., която цели допълнително подобряване на хуманното отношение към животните и птиците в ЕС, предаде БТА.

Законодателството за кокошките носачки, влязло в сила неотдавна, показа, че в някои държави от ЕС все още съществуват проблеми с хуманното отношение към животните, коментира еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и потребителите Джон Дали.

По неговите думи се полагат много усилия, но по много въпроси трябва да се подходи по различен начин, за да се получат по-трайни резултати. 

Постигането на прозрачност на пазара чрез цялостна законодателна рамка и ще намали противопоставянето между хуманното отношение към животните и икономическите съображения, заяви Дали. 

В новата стратегия е записано, че са взети предвид разнообразните климатични условия в отделните европейски държави, както и особеностите на земите.

Комисията отчита липсата на прилагане на европейското законодателство от държавите в ЕС в някои области, тъй като пазарът не осигурявал достатъчно икономически стимули за спазването на нормите. 

Според ЕК много страни нямат достатъчно знания за хуманното отношение към животните. За първи път комисията прие стратегия в тази област през 2006 г.

Според официалната статистика в земеделските стопанства в ЕС има около два милиарда птици (пилета за производство на месо, кокошки носачки, пуйки, патици и гъски), както и 300 милиона бозайници (крави, свине, овце).

Данните сочат, че в 27-те страни от общността има около 100 милиона кучета и котки домашни любимци. 

Годишната стойност на животновъдството в ЕС е приблизително 150 милиарда евро. 
Приносът на съюза за подпомагане на хуманното отношение към животните е  70 милиона евро годишно. 
Помощта е насочена към земеделските производители като плащания за хуманно отношение към животните по програми за развитие на селските райони или към изследвания, икономически проучвания, комуникация, обучение и образование.

Oще: ес  закон  клетки  кокошки  носачки  пространство  размери  фермери 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 20.01.201222:29

Едно време свободата беше свещено право, а сега "само свободните ще снасят" ... за да останат свободни ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

3 lele male | 20.01.201213:22

*Българи - порода свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски.
Моля, да бъдем сведени до такива! Може би тогава ще ни се обърне внимание...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 20.01.201213:20

Тая хуманност, толерастия и педерастия край ще има ли някога?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 20.01.201213:20

Шокиран
Настоявам и ние Българите ще бъдем включени, в някоя Наредба или Директива за минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане и да бъдем защитени от изчезване!!!
   

оценка

+0 -0