Най-големият страх на света: да останеш без работа | webcafe.bg
newscafe

Най-бързо растящият страх на света: да останеш без работа

Webcafe.bg
12.12.2011, 12:50 (обновена 12.12.2011, 17:17)
Бабата

Снимка: © Мариета Томова

Корупцията е най-обсъжданият проблем в света, страхът от безработица - най-бързо растящият страх

Безработицата е най-бързо растящото притеснение на света, гласи резултатът от допитване на BBC World Service сред 11 000 души в 23 държави, публикувано от Dnevnik.bg. Проучването, озаглавено "Светът говори", дава на хората списък с притеснителни теми и ги пита кои от тях са обсъждали с приятели или семейство през последния месец. Направено е от компанията Globescan между юли и септември т.г.

Във всички 23 държави, в които са били проведени допитванията, е регистрирано покачване на безработицата като най-бързо растящия страх. Тя е спомената от 18% от допитаните - шест пъти повече от 2009 г. Безработицата е обсъждана наред с високите цени на енергията и храната, които заемат трето място сред дискутираните теми.

Най-обсъжданият глобален проблем обаче е корупцията. Всеки четвърти от запитаните е говорил за нея с приятелите и семействата си напоследък. Според индекса на организацията "Трансперънси интернешънъл" за 2011 г. България е най-корумпираната в ЕС.

Веднага след нея се нарежда крайната бедност. Всеки един от 5 души е обсъждал проблема наскоро. 

Най-много за безработицата се притесняват в Испания, където 54% от хората са говорили по този проблем през последните седмици. Това е увеличение с 1/3 от предишната година. Испания е на първо място по безработни в ЕС - през ноември безработицата там е достигнала рекордно ниво за последните 15 години. Броят на безработните се е увеличил с 59 536 души до 4.42 млн. души. Това е най-високо ниво от 1996 г.

По данни на Евростат безработицата в Испания през октомври е била 22.8%. Процентът на безработните младежи на възраст под 25 години е още по-притеснителен - 48.9.

В Гана, Мексико, Нигерия и Турция проблемът за безработицата също е бил обсъждан от особено голям брой хора през последния месец преди проучването.

Проучването на BBC показва и различията между отделните държави по най-притеснителните теми.

Във Франция, САЩ и Япония - всичките богати и развити страни, най-обсъжданата и притеснителна тема е състоянието на световната икономика. В Нигерия, Индия, Турция, Индонезия и Перу проблемът, за който се говори най-много, е корупцията.

В друга група развиващи се държави, включително Китай, Русия, Кения и Филипините, увеличаването на цените на храните и енергията са най-обсъжданите от хората притеснения.

В Южна Америка престъпността и насилието са проблемите, които най-много притесняват хората. Също и в Бразилия, Мексико и Еквадор.

Според резултатите от проучването хората в развитите държави се притесняват повече за по-дългосрочната заплаха, свързана с климатичните промени за разлика от хората в по-бедните държави.

Почти навсякъде обаче глобалното затопляне бележи спад в класацията на обсъжданите от хората проблеми освен във Великобритания и Германия, където е на първо място.

Oще: bbc  бедност  безработица  енергия  климатични промени  корупция  приятели  проучване  семейства  страх  теми  хора  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

7 John Smith | 13.12.201110:14

Изхода е ясен, Другарю Чинчифон......"вероятността за оцеляване на всеки един в дългосрочен план е равен на нула" Стрелка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 13.12.201105:21

Драги John,за мен парите са важно откритие на човешкият интелект.Но те са открити за да бъдат СРЕДСТВО,а не ЦЕЛ!Те са нещо като ножа.С него можеш да намажеш филийка с масло,но можеш и да убиеш човек.Както и атомът-дава ток,но може да ни избие всичките.Защото капитализма превърна парите в цел и така унижава цели поколения да робуват на капиталисти и банкери.
Сам помисли дали светът има реален изход и какъв може да е той. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

5 John Smith | 12.12.201117:17

Наппълно съм съгласен с Вас, Другарю Чинчифон. Процеса за премахването на парите вече е започнат и съвсем скоро ще се върнем към природата и изконнните човешки ценности.
Просто разделението между хората с пари и без пари ще е толкова голямо, че само няколко човека ще имат всички пари на света, а останалите ще спят на открито и ще се хранят с трева-напълно първично и здравословно. Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 12.12.201117:11

Чинчифон, ти какво - наивно мислиш, че когато е нямало пари е нямало проституция, изнасилване, убийства, кражби и т.н.? Виж животинския свят, всичко това го имат и те, съвсем не е прерогатив само на хомо сапиенс заради това, че били ползвали парите като хитроумна абстракция за околичествяване на свършен труд и оценка на човешките умения и способности.

Смешното е, казваш, 200 хиляди години се развивал човешкия вид, и пари има само в последните няколко хиляди години. И какво става? Ми, цивилизация става. А преди това е нямало.

Не твърдя, че корелацията е причинно-следствена връзка, и че именно парите са довели до бума на цивилизацията, но, кажи ми, ако бяха такова зло - защо именно последните няколко хиляди години, въпреки въвеждането в употреба на парични знаци, човечеството дърпа напред толкова повече, отколкото в предшествалите ги 200 хиляди години?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 12.12.201116:16

Драги John Smith,цялата еволюция на примата до човека,както и бурното развитие на неговият интелект е продължило около 200 хиляди години.До преди 6-8 хиляди години.Тогава са се появили финикийските знаци и е започнало човешкото падение.Експлоатация,проституция,лъжата и измамата
са необратимото начало на нашата деградация.Ние може би ще свършим бързо,ако не се осъзнаем,че и след нас животът в приподата ще продължи навсякъде,където не играят парите. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 12.12.201116:02

То и робовладелския строй върши работа , Другарю Чинчифон.
Щи намерят работа колкото може да носиш...
Проблема не е ,че ще останеш без работа , че ще останеш без пари Идея
Техниката е толкова развита, роботи могат да вършат повечето работа и то без заплати. Та при комунизма роботите ще бачкат, парите са премахнати и народа ще яде и пие всекиму според потребностите Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 12.12.201115:50

Ако твърдението в заглавието не е измислено следва,че този страх се преодолява с комунизъм.Макар,че и при социализма безработицата е била напълно непозната.Както и лъжливата медийна пропаганда. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани