Кметът на София призова да не се бърза с узаконяване на гетата | webcafe.bg
newscafe

Кметът на София призова да не се бърза с узаконяване на гетата

Webcafe.bg, по Mediapool.bg и Труд 13.06.2013, 22:56 (обновена 13.06.2013, 23:09)
роми, гето

Снимка: © БГНЕС

Все отнякъде трябва да се започне, иначе гетата ще се множат

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова депутатите да не бързат да приемат идеята на БСП за узаконяване на ромските гета, преди да е подложена на широко обществено обсъждане.

"Народните представители като че ли не са си взели поука от това, което се е случило през последните месеци. Хората настояваха за това да участват в дискусии при взимането на важни решения. Всички тези закони, които толкова бързо се вземат, мен ме притесняват, като предложението за узаконяване на ромските гета също ме притеснява", коментира Йорданка Фандъкова. Тя призова депутатите да обмислят много внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки.

Тя изтъкна, че никога в София не се събарят незаконни ромски къщи, без на място да е отишъл екип от здравни и социални специалисти. “Винаги първо се предлагат варианти за настаняване и едва след това се събаря”, каза Фандъкова.

Преди два дни временната парламентарна комисия по правни въпроси одобри проекторешението на БСП за налагане на мораториум срещу събарянето на незаконните постройки до промяна в Закона за устройство на територията. Очаква се то да бъде одобрено от депутатите следващата седмица в парламента.

Кой ще се промуши още през новата вратичка

Идеята на социалистите е да не се събарят незаконни жилища, които са единствен дом на обитателите, както и тези в рибарските селища. Поводът е поет ангажимент към избирателите в рибарското селище Ченгене скеле по думите на депутата от БСП Димчо Михалевски, който беше водач на червената листа в Бургас.

Около 250 са къщите, които подлежат на събаряне в Ченгене скеле, като до този момент са съборени 40 незаконни постройки по данни на ДНСК. Част от предвидените за срутване сгради са на известни публични личности, сред които магистрати, депутати и бивши областни управители.

С налагането на мораториума върху незаконните постройки на практика се спира разрушаването на всички ромски гета, които се строят без планове и разрешителни. В София такива са около 40, а в страната - стотици.

Столичната община работи по изготвянето на планове за тези квартали, като за квартал "Факултета" например вече има обявен устройствен план. "Общината вече работи за това и не е нужно да ни стимулират в кавички по този начин", каза Фандъкова.

Според нея в момента законът позволява незаконните строежи да се случват, но не ни позволява да си свършим работата. "Нека народните представители да не притискат общините, ние сме опитни, разумни хора и можем да дадем и добри идеи понякога за всеки един от законопроектите", каза столичният кмет.

До октомври т.г. трябва да приключи проектът за картографиране на всички ромски гета в България, както и оценка на живеещите в тях хора.

И в левицата липсва единодушие

Съветник на БСП в Столичния общински съвет се изказа срещу предложението на Михалевски да се узаконяват ромските гета.

"Не може под един знаменател да се слагат всички незаконни постройки. Трябва да има определени ограничения и разграничения, с които да се постигне справедливост", каза червеният общински съветник Калоян Паргов.

По думите му "софиянци са много възмутени, защото за едни граждани има правила, а други могат да не ги спазват".

 

Oще: бсп  гета  димчо михалевски  йорданка фандъкова  роми  узаконяване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 14.06.201312:04

Идеята с картографирането трябваше да се случи отдавна. Не знам как ще "картографират", но според мен, това което също така трябва да се случи, е веднага освен да се снимат/отбележат/регистрират някъде съществуващите постройки в гетата, трябва да се преброят и живущите в тях. Да се следи на всеки 3 месеца гетото и при поява на нови "постройки" и обитатели, същите да бъдат изпроводени на улицата по живо и здраво...съсе коня и каруцата. Така ще се ограничи "допълващото застрояване" в гетата, ако наистина решат да ги узаконяват.
И в бъдеще - общините да си стопанисват по-добре имотите! Защото общинските имоти принадлежат на всички нас, а ние сме дали правото на общината да ги стопанисва.... И би следвало да имаме правото да санкционираме общината за несвършена работа или бездействие!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани