Лондон даде зелена светлина на шистовия газ | webcafe.bg
newscafe

Лондон даде зелена светлина на шистовия газ

Webcafe.bg, по Guardian
13.12.2012, 12:49 (обновена 13.12.2012, 13:29)
шистов газ

Снимка: © Getty Images

Добив на шистов газ в Пенсилвания, САЩ

Британското правителство даде зелена светлина на добива на шистов газ чрез спорната технология на хидравличен удар (фракинг).

Енергийното министерство настоя за вдигане на забраната върху фракинга, наложена миналата година, когато две леки земетресения, свързани с проучванията, разтърсиха района на Ланкашър.

"Шистовият газ представлява обещаващ нов енергиен източник за Великобритания. Той може да допринесе значително за енергийната ни независимост, намалявайки нуждата от внос на природен газ, докато вървим към нисковъглеродна икономика", заяви министър Ед Дейви.

Проучванията и добивът на шистов газ могат да бъдат рестартирани, но само под стриктен контрол на сеизмичната активност.

"Решението е основано на доказателства. То идва след детайлно проучване на последните научни изследвания и съвети от водещи експерти в тази област", обяви министърът.

Хидравличното разбиване представлява впръскване на вода, пясък и химикали под налягане към пукнатините в шистовите скали, за да бъдат разбити, а намиращият се там газ - да бъде освободен.

Противниците на фракинга твърдят, че технологията създава огромна опасност от земетресения и отравяне на почвата, както и че като цяло противоречи на обещанията за опазване на околната среда и борбата с климатичните промени.

Решението на британското енергийно министерство развързва отново ръцете на компанията Cuadrilla, която твърди, че ще започне дейностите възможно най-скоро.

Изявлението на министъра стана в същия ден, в който правителственият съветнически Комитет по климатичните промени обяви, че залагането на енергийна стратегия, ориентирана около природния газ, ще доведе до набъбване на годишните сметки на домакинствата от 600 на 1300 паунда в следващите десетилетия.

Ако се заложи на развитие на възобновяемите източници, разходите на британците ще се увеличат едва със 100 паунда годишво.

На 12 декември правителството на Албиона публикува газова стратегия. По-рано финансовият министър Джордж Осбърн обеща щедри данъчни стимули за шистовата индустрия, както и "единно звено за неконвенционален газ".

Лейла Дийн от "Greenpeace" критикува политическото решение с думите: "Мечтата на Осбърн да превърне Ланкашър в Далас е опасна фантазия. Той не е Джей Ар Юинг (един от главните герои от известния сериал "Далас", който е петролен магнат - бел.р.) и това не е САЩ. Енергийните експерти са категорични, че Великобритания не може да възпроизведе американския опит във фракинга, както и че шистовият газ ще направи малко или нищо, за да намалеят сметките".

Тя е убедена, че в крайна сметка потребителите и околната среда ще платят цената на опасното заиграване на британските енергийни надежди с такава неустойчива и замърсяваща технология.

Oще: великобритания  енергетика  фракинг  хидроудар  шисти  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани