Българите дискриминират ромите и хората с увреждания | webcafe.bg
newscafe

Дискриминираме роми и хора с увреждания


26.02.2010, 10:08 (обновена 27.02.2010, 17:18)
роми, деца, образование

Във Видин неправителствената организация ДРОМ от години провежда успешен проект за съвместно обучение на ромски деца с българчета

85% от родителите не биха приели детето им да се ожени или да живее на семейни начала с човек от ромски произход. 40% от майките и бащите не одобряват до детето им на чина в класната стая да седи ромче.

Това сочат резултатите от проучване на Института за маркетинг и социални изследвания МБМД. Резултатите бяха представени по време на семинар във Велинград, посветен на борбата с дискриминацията и проведен от Социалното министерство и Комисията за защита от дискриминация.

Въпреки неприемането на ромите, родителите са склонни хлапето им да дружи с дете от другия етнос. Повече от половината запитани възрастни биха приели този тип дружба.

В главите на децата от най-ранна възраст се натрапват остарели модели. В учебниците до четвърти клас жената е представена до печката, а мъжът с чук в ръка, обясни доц. д-р Мирослава Радева, директор на МБМД.

Според специалистите дискриминацията се създава у децата от най-ранна възраст. Най-критично остава различното и лошо отношение към ромите и хората с увреждания.

Интересен факт от изследването е, че най-нетолерантни са хората с висше образование. Почти половината от родителите, които не искат на чина до детето си ромче, са висшисти.

Обяснението на специалистите е, че дискриминацията се дължи на ограничени контакти.

 

Oще: дискриминация  проучване  роми  хора с увреждания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2013, 19:48

4 Стойчо Първанов | 26.08.201320:45

Предлагам на всички защитници на тезата,че ромите са дискриминирани;
1да отидат да живеят в ромските квартали или в близост до тях,или да поканят някое ромско семейство да живе при тях;
2 да си осиновят дете от ромски произход или да станат приемни родители на такова дете;
3 да наемат в свои фирми роми на работа.
Дори и от снимката към статията се вижда, кой е дискриминиран.В този автобус могат да се возят деца само от ромския етнос и от никой друг етнос.
Колкото до инвалидите и там ромите са най-голям процент получатели на инвалидни пенсии,и то като псевдо болни Въобще те са майстори в източване на социалната система,не само у нас,а на всякъде по света.
Защо тези който обвиняват, българския народ и в частност българския етнос е нетолерантен към ромите мълчат,че никой народ или етнос по света, никога не са искали да живеят с този етнос?
Защо мълчат и затова,че ромите се отнасят презрително,към всички който не са роми и не желаят да общуват с тях.?Именно нежеланието за общуване и презрението, към другите на всякъде им пречи да се интегрират като цяло в което и да е общество.
Защо тези защитници вменявайки ни вината ,че сме дискриминатори ,не правят сравнителен анализ ,показвайки ни как в други държави с компактно ромско население стоят нещата,по отношение дискриминацията на ромите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2010, 12:32

3 kaktus | 26.02.201015:08

За инвалидите не бих казал,че има дискриминация,на за ромите съм съгласен и защо не-да не би аз да крада,аз да се държа нагло,да не би аз да не си плащам ток и вода а получават помощи,които идват от каде-от моя и вашия джоб и какво излиза-те ни крадът а ние им плащаме за това,ТОВА Е БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА,КОЛКОТО ПОВЕЧЕ КРАДЕШ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ И ПОЛУЧАВАШ
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.02.2010, 11:50

2 dsx | 26.02.201012:17

Защо статията няма автор... а защо автора не коментира и антитезата, че българите сме дискриминирани в родната си държава?!? Защо няма достатъчно средства за хората с увреждания - ами поради простата причина, че има една голяма група от населението на страната, която умишлено се самоизолира, но се поставя в ролята на потърпевшия, просто защото така им утърва. А това се случва, не защото нямаме свобода в страната, а има свободия. Здрав, прав циганин не можел да работи чистач, общ работник или боклукчия - ами за какво друго става?!? Научил ли се е на нещо, че да претендира?!? Всяко стадо си има мърша - за съжаление в циганското стадо мършата е повече от годното и като такова трябва да се излекува, но това няма да стане докато мършата крещи дискриминират ме, защото съм мърша!
А за хората с увреждания... когато циганите спрат да източват средства от държавата ще останат достатъчно за да има за социални програми, които да спомогнат за подобряването на положението им.
А до тогава - кервана си върви, кучетата (циганите) си лаят...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.02.2010, 10:45

1 gootheo | 26.02.201010:51

Института за маркетинг и социални изследвания МБМД да вземат да направят проучване колко цигани (извинете роми) работят, плащат си тока, пращат си децата на училище и плащат данъци.
А специалистите да ходят да живеят в някоя циганска махала и да си пускат спокойно децицата да играят навън Бесен Лош или много луд Бесен Шокиран
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани