Над 125 милиона зрители се очаква да гледат Евровизия, а българският представител в песенния конкурс Миро ще изпълни "Ангел си ти" на 27 май | webcafe.bg
newscafe

Започва конкурсът Евровизия 2010

Webcafe.bg
25.05.2010, 15:20 (обновена 25.05.2010, 15:52)
Миро

Снимка: © БГНЕС

Миро репетира песента си за Евровизия и на Балканските музикални награди на ТВ Балканика

Над 125 милиона зрители се очаква да гледат Евровизия, която тази година се провежда в норвежката столица Осло, а българският представител в песенния конкурс Миро ще изпълни "Ангел си ти" на 27 май, съобщават от БНТ и припомнят, че от България няма да може да се гласува за българската песен.

Първият полуфинал ще бъде излъчен на 25 май пряко по БНТ от 22:00 ч. Държавите участнички в него са: Молдова, Русия, Естония, Словакия, Финландия, Латвия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Полша, Белгия, Малта, Албания, Гърция, Португалия, Македония, Беларус, Исландия.

Вторият полуфинал е на 27 май, отново от 22:00 ч. На втория полуфинал заедно с България ще се състезават и Литва, Армения, Израел, Дания, Швейцария, Швеция, Азербайджан, Украйна, Холандия, Румъния, Словения, Ирландия, Кипър, Хърватска, Грузия и Турция.

Пет държави се класират директно за финала: Франция, Германия, Испания, Великобритания и Норвегия.  Финалът е на 29 май.

Организаторите съобщиха, че линиите за гласуване ще бъдат отворени още с началото на шоуто и разясниха, че 50% зрителски гласове и 50% гласове на жури ще определят 10-те държави, класирали се за финала в събота. Визитките на участниците ще бъдат показвани преди всяка песен.

На пресконференция, провела се на 24 май, бяха представени водещите на Евровизия - Надя Аснауи, Ерик Солбакен и Хади Джату Н'Джие. За пръв път от 1999 г. насам Евровизия ще бъде с трима водещи.

Водещите няма да бъдат заедно на сцената през цялото време. Докато Ерик и Хади ще се фокусират върху случващото се зад сцената и в "зелената стая", Надя ще следи гласуването.

След критиките за предвидимостта на гласуването преди няколко години, EBU внесе някои сериозни промени в начина, по който се избира победителят на Евровизия. Най-голямата промяна е от 2009 г., когато EBU предостави на професионално жури възможността да определи половината от резултата на финала.

След одобрителната реакция на участниците, медиите и зрителите, тази година беше решено да се даде и 50% дял на журито в решаването на изхода от полуфиналите.

В двата полуфинала, както и на финала половината от резултата ще бъде определен от зрителите. Те могат да гласуват на полуфинала, в който участва тяхната държава. По време на финала зрителите от всичките 39 държави участнички могат да гласуват по телефона или със SMS.

За пръв път на всяко от трите живи шоута зрителите могат да започнат да гласуват още по време на първата песен и до 15 минути след изпълнението на последната песен. Водещите ще обявяват началото и края на гласуването, а информация за неговия ход ще има на телевизионните екрани.

По време на първия полуфинал журито и зрителите във Франция, Германия и Испания също ще могат да дадат своя глас. По време на втория полуфинал ще могат да гласуват зрителите и журито във Норвегия и Великобритания.

Oще: евровизия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани