Юристи: Няма съдебен контрол върху употребата на СРС-ата | webcafe.bg
newscafe

Юристи: Няма съдебен контрол върху употребата на СРС-ата

Webcafe.bg
16.01.2011, 12:12 (обновена 16.01.2011, 12:55)
Михаил Екимджиев

Полицаите правят най-лесното - вместо да развиват агентурен апарат, вместо да се събират други доказателства, с които да установяват и предотвратяват престъпленията, те просто искат и механично получават достъп до нашия личен живот, разговори, кореспонденция, заяви адвокат Михаил Екимджиев

Липсва съдебен контрол на входа на системата за употреба на СРС-ата у нас, заяви в предаването "Неделя 150" на БНР днес адвокат Михаил Екимджиев.

"Това логично води до злоупотреба, защото полицаите правят най-лесното - вместо да развиват агентурен апарат, вместо да се събират други доказателства, с които да установяват и предотвратяват престъпленията, те просто искат и механично получават достъп до нашия личен живот, разговори, кореспонденция", заяви адвокатът.

Според Екимджиев постоянната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства към Народното събрание не може да контролира всичките над 10 000 СРС-ата, които се раздават годишно на територията на България. Адвокат Екимджиев допълни, че в актовете на съда за ползване на СРС-ата няма мотиви, не е обяснено защо се ползва дадено СРС.

По отношение на скандала с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов, Екимджиев каза, че управляващите сами са задали този тон, тъй като са пуснали този "зъл дух от бутилката".

"Това, което направи Цветанов, беше разчистване на сметки с лекарското съсловие (огласените от вътрешния министър СРС-ата от разговорите на лекарите в Горна Оряховица - бел.р.) и политическа пропаганда. Т.е. те дадоха един много лош пример на незачитане на закона, който намери много ентусиазирани последователи, които обърнаха това срещу тях самите".

Според Елеонора Николова, главен експерт в Народното събрание и бивш депутат, трите власти са преплетени и няма как една власт да е порочна, а другата да е в бяло. "Последните десет дни разтърсиха България, защото от изтеклите разговори видяхме действителност, различна от тази, която се показва публично. Узнаваме, че контрабандата се шири и протежира", каза Николова.

"Изпълнителната власт протежира "наши и ваши фирми", съдебната власт като прилежна слугиня изпълнява решенията, поръчани от изпълнителната власт. Иска ми се това очистване, за което толкова много се говори, да започне от съдебната власт. Виждаме кои се назначават по висшите етажи на властта - хора, които по някакъв начин обслужват и СРС-ата, и поръчките на изпълнителната власт, а именно това са хора от съдебната система." Това заяви Елеона Николова.

Според нея "министърът на вътрешните работи воюва с директора на митниците не по принципни съображения". Поантата е и в решението на Софийски административен съд, с което бързо се отменя решението на директора на митниците за отнет лиценз на дружеството на Михаил Михов - Мишо Бирата. В Управителния съвет на Асоциацията по баскетбол на осмо място е прокурор Камен Ситнилски, а на девето - съдия Панайот Генков, разследван от ВСС за нерегламентирана среща с един от братята Галеви, допълни Николова.

Oще: ваньо танов  елеонора николова  мвр  митници  михаил екимджиев  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани