Симеон Дянков: Няма разнобой между министрите за "Лукойл" | webcafe.bg
newscafe

Симеон Дянков: Няма разнобой между министрите за "Лукойл"

Webcafe.bg
30.07.2011, 11:46 (обновена 30.07.2011, 14:31)
симеон дянков

Казвам, че не може да има разнобой, защото аз отговарям за това. И дори ако министър Цветанов има някакво друго мнение, в случая то не е меродавно, не е важно

Позовавайки се на информация на неназовани източници, вестник "Труд" съобщи, че на правителственото заседание в сряда е проличал разнобой между министрите заради отнетите лицензи на данъчните складове на "Лукойл Нефтохим" и пристанището "Росенец".

Според вестника след края на официалната част на заседанието външният министър Николай Младенов попитал "дали все пак някой ще обясни какво точно става с "Лукойл". Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пък разпалено заявил, че "тия акции трябва да се обсъждат предварително" и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо.

Премиерът Бойко Борисов пък отговорил, че случващото се е обсъждано многократно, включително и в неговия кабинет, и попитал: "Ти какво искаш - да позволим да се нарушава законът ли?, разказва "Труд". Изданието се позовава на запознати, според които основната причина за острата реакция на Цветанов била, че МВР има договор за доставка на горива с "Лукойл". Разговорът се състоял в отсъствието на другия вицепремиер - Симеон Дянков, в чийто ресор е работата на митниците и отнемането на лицензите за данъчни складове.

Снощи Дянков коментира отнемането на лиценза на "Лукойл", евентуалните последствия от него, както и отношенията в кабинета в обширно интервю за предаването "Панорама" на БНТ. Ето част от интервюто, чийто текст е предоставен от БТА:

Лицензът на "Лукойл - Нефтохим" е отнет, някои наричат това война, други - театър. А то какво е?

Спазване на закона. Имаше закон, той трябваше да се спази до началото на юли. Всички фирми го спазиха, без "Лукойл - Нефтохим", отнехме им лиценза.

А война ли е?

Някои могат да го разбират като война, то е просто спазване на закона. Тоя закон, който, между другото, имаше близо 15 месеца възможност всички фирми в този бранш да го спазят, в смисъл важи от март 2010 година, и просто е трудно да се обясни как една такава голяма фирма, световна фирма, не намери време в тия 15 месеца да спази закона.

А вие намерихте ли време през тези 15 месеца да преговаряте, да поставяте условия, да предупреждавате?

Неколкократно това е правено от Агенция "Митници", те са администрацията, която се занимава с тези лицензи. Не само за "Лукойл", за всички, около 85 такива компании има в България, които държат данъчни складове с този тип горива, алкохол и т.н.

И равносметката днес я дадох на парламентарен контрол - 74 компании до края на срока, който беше 26 юни т.г., са го спазили, 4 компании не го спазиха, лицензът вече им е отнет, и тази седмица отнехме и тези два лиценза - на "Нефтохим - Лукойл" и на тяхното пристанище "Росенец".

А защо тогава някои в правителството мислят, че това е дошло като гръм от ясно небе, без подготовка, без предварително предупреждение?

Просто не са запознати със случая или просто не са свикнали с идеята, че законът е еднакъв за всички. Не трябва да има предупреждения, ако си голям. Ако си малък, няма предупреждение, законът важи, ако си голям, същото правило трябва да важи. А е имало многократно протоколи между Агенция "Митници" и "Лукойл - Нефтохим", последният от февруари т.г., в който агенция "Митници" казва: не виждаме никакви измервателни уреди, които вие по закон трябва още. . . вече да сте ги сложили. Последният срок е юни.

Има ли разнобой в правителството по този въпрос, да кажа директно, между вас и министър Цветанов, другият вицепремиер?


Изцяло в мои правомощия е това, Агенция "Митници", аз отговарям за нея. Когато ген. Танов дойде и каза отнемаме лиценза, защото вече всички законови норми са потъпкани от тази компания, имала е многократно възможност да направи всичко, което е необходимо. Казах да, информирах премиера, той каза да. Това беше.

Не отговорихте на въпроса има ли разнобой в кабинета?

Казвам, че не може да има разнобой, защото аз отговарям за това. И дори ако министър Цветанов има някакво друго мнение, в случая то не е меродавно, не е важно.

Това не е ли игра на нерви с Москва заради "Белене"?

Не. Веднага се появиха няколко, така, възможни конспиративни теории дали това е някаква игра с Русия за "Белене", не. Просто изтече срокът и те не си го свършиха. Другата конспиративна теория е: правим го заради изборите, а те реално излизат в ремонт. Не излизат в ремонт, миналото лято бяха в ремонт,
следващият им ремонт, планиран, е 2013 година. Нито едната теория, нито другата теория е вярна, просто тази компания трябва да спази закона.

Казвате, че сте подготвили всичко. Обаче за хората е важно да не скочи цената на бензина, а тя ще скочи ли?

Не би трябвало да скочи, защото има свободен пазар. За бензина специално "Лукойл" и сега, "Лукойл - Нефтохим", е само около 40 процента от пазара, 60 процента се внася от други фирми. Има достатъчно вносители, над 400 са лицензирани, така че не вярвам цената да скочи.

Г-н Дянков, вие по-добре от мен знаете, че ако говорим всеки ден за това, а то е неминуемо, включително и в този един момент, хората се притесняват и са склонни към ирационални действия. Това нали е много често част от проблемите на борсите, в икономиката и т.н.

Да, това е така.

Не се ли страхувате от този ефект в момента?

Тук сте прав и точно затова се презастраховаме. Имаме държавен резерв, той е от около 80 дни в момента, но ако 100 % от бензина го няма, понеже те са под 50 % от пазара, значи имаме за около 180 дни, над двойно. Този държавен резерв трябва да се използва точно в такива екстрени случаи. От днес е задвижена процедура, министър Трайков отговаря за това, така че в случай, че има няколко дни, в които хората просто изпитват някаква паника, ние да покажем ясно, че имаме достатъчно запаси и ще ги използваме.

През това време, докато се използва резервът, има ли време фирмите да набавят количество отвън?

Има, специално за бензина вече доста фирми са ни казали, че, включително и днес, вече са набавили количества, по-големи, отколкото са внасяли досега. Така че за бензина тема въобще няма
да има и аз дори не вярвам, че държавният резерв въобще ще се използва там. Остават две други теми - за керосина напоследък, за самолетното гориво се говори доста, че там може би ще има тема. И там не вярваме да има тема, но все пак, за да сме предпазливи, и там имаме държавен резерв и ще го отблокираме, ако е нужно. И последното, за битума, понеже доста се строят магистрали, а той е необходим за настилките. . .

Сакън, да не пострадат магистралите.

Да, но и там сме говорили многократно в последните няколко дни с министър Плевнелиев, министър Трайков. И там нямаме притеснения.

Все пак, работите ли за компромис с "Лукойл", изключвате ли всякакви преговори?

Преговори не може да има, веднъж като е нарушен законът и като е отнет лицензът. Оттук нататък единствената възможност е през съда - те да обжалват, ако смятат, че това решение не е справедливо, и ние, от друга страна, пък да обжалваме, ако видим, че съдът по някакъв начин смята, че те са прави.

Това е идеалният свят, но реалният свят е свят, в който те трябва да направят инвестиция, да вземат тези измервателни уреди и дълго да ги монтират. Няма ли все пак, ако видите поне 2 - 3 уреда, че се слагат, вие да кажете добре, и край.

Не, този период мина. Те имаха 15 месеца това да го направят. И логичният въпрос, аз се срещах с тях преди 2 дни, беше: вие като имахте 15 месеца, защо по-малките фирми го направиха, а вие не го направихте.

Защото са по-големи и повече уреди имат, и повече пари трябва да отделят.

И са доста по-богати. Световна фирма, много лесно могат внесат от някъде. . . Просто този коментар не е валиден, защото те са световна фирма с огромни възможности. Или поне те трябваше да тръгнат, да кажат, о'кей, не успяхме на 100 процента, защото имаме примерно по-дебели тръби като по-голяма фирма, но направихме 90 процента. Те не са направили никакви проценти.

А не е ли просто, че чакате Вагит Алекперов да дойде да преговаря лично с вас и с премиера.

Времето за преговори мина преди срока, в който трябваше те да си свършат... и ние сме го показали, се надявам, в последните няколко дни с ген. Танов много ясно. Преговори няма. Единствено, срещахме се наистина, това беше да покажем фактологията, защото дойдоха доста, така, голяма делегация от
Русия, да кажем: вижте какви са стъпките, вижте какво е направила Агенция "Митници" и просто ние не виждаме никакво движение от ваша страна.

Oще: лукойл  разнобой  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.10.2010, 09:59

2 el viejo | 31.07.201112:40

Доста е трудно да се разгадае хода на Министър С.Дянков с отнемане на лиценза на "Лукойл".
Залогът е доста голям, тъй като за да се спре "Лукойл" трябва да има сериозно и детайлно разработен план за доставки на горива от чужди рафинерии, които да са съгласувани и да има обезпечен сигурен транспорт!
Първите впечатления са, че такъв план няма!
Бойко Борисов и другите министри не могат да реагират на решенията на Симеон Дянков, независимо, че е Вице Премиер, той е от квотата на САЩ в това правителство и всеки знае, че неговите нареждания са дошли от САЩ, или най-малко съгласувани надлежно със САЩ!
През идващите 10-15 дни ще разберем, точно какво са целяли САЩ с това отнемане лиценза на "Лукойл". Или просто са съгласували без задълбочаване предложението на техният човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

1 Hristo Petrov Mourtazov | 30.07.201114:18

Дянката е пич! Ашколсун!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани