БСП предлага някакви преференции в проекта си за Изборен кодекс | webcafe.bg
newscafe

БСП предлага полу-преференции в проекта си за Изборен кодекс

Webcafe.bg
12.12.2013, 12:44 (обновена 12.12.2013, 14:43)
вот, избори

Задължително гласуване няма да има

Коалиция за България внася в парламента проект на нов Изборен кодекс, обяви зам.-шефът на НС Мая Манолова. Манолова обясни, че той е написан върху основата на проекта, който бе изработен от временната комисия, на която тя бе председател.

Тя призова и останалите, които подготвят проекти, да го направят до края на 2013 г.

"Част от текстовете са подобрени, като например: машинното гласуване, работа на социологическите агенция, избор на професионална изборна администрация. Всички важни предложения на гражданските организации присъстват в проекта на Коалиция за България", заяви Манолова.

"За първи път ще се гласува за личности, защото въвеждаме преференции. Въвеждаме машинно гласуване, което ще бъде въведено експериментално. Налице е осигуряване на равнопоставеност на кандидатите в изборите, нови правила за медийната кампания. Наблюдателите и медиите ще могат да присъстват на всички фази на изборния процес. Ще има пълна прозрачност на това как работи изборната администрация", посочи Манолова.

"Предлагаме праг за преференция 7%. Готови сме и да чуем други предложения", каза Манолова. Бюлетината ще бъде интегрална, подчерта тя.

Манолова изрази надежда през януари или в началото на февруари окончателно да бъде приет новият Изборен кодекс.

Какво означават новите промени

Предлаганият от социалистите праг за преференция означава, че ако 7 на сто от всички гласували за една партийна листа посочат, че предпочитат един и същи човек за водач, тя се пренарежда. Преференцията няма да е задължителна.

Това е омекотен вариант на първоначалните предложения и на граждански организации за преференции, които изплашиха партиите, тъй като гласоподавателите щяха да им объркат сметките.

В случай че няма посочен нито един кандидат, бюлетината пак е валидна. Тя ще е интегрална, което означава поне няколко метра дължина, защото листите на всички партии ще трябва да бъдат изписани на едно място. Предвидено е да се печата в БНБ, а контролът по печатането за първи път ще поеме Министерството на финансите.

Задължително гласуване няма да има. Предлага се промяна в избирателните списъци, като за изборите, които следват тези за евродепутати през май догодина, избирателните списъци ще се направят само въз основа на имената на гласувалите на вота през май. Останалите ще се дописват и така списъците ще се изчистят.

Проектът включва и предложението за безплатно отразяване на кандидатите в обществените медии и пакети, осигурени от държавата, за закупуване на време в частните медии. Предлага се облекчена регистрация на независими кандидати. Няма разписани промени в сега действащите норми за уседналост.

Oще: изборен кодекс  мая манолова  праг  преференция  проект 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 12.12.201315:37

Промени, които няма да променят нищо - те ви в едно изречение, що е то отрочето на манолова. Наистина, необходими са титанични напъни да изакаш нещо, което да прилича на нещо друго, но на практика да се окаже нищо.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани