Събраното за първите 3 месеца на годината ДДС е с 2% над планираното, но приходите за 2010 ще са с 1-1.2 млрд. лева по-малко | webcafe.bg
newscafe

Митничари слагат GPS-и на цистерните с горива

Webcafe.bg
12.04.2010, 11:30 (обновена 12.04.2010, 16:24)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов отчете, че се справят с акцизите на алкохола, но при цигарите и горивата "все още е борба"

ДДС за първите 3 месеца е преизпълнено на 102%, но Министерството на финансите очаква около 1-1.2 млрд. лева по-малко приходи в бюджета за 2010 г. Това стана ясно на пресконференция днес на финансовия министър Симеон Дянков и шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов, където бяха обявени и мерки срещу контрабандата.

Една от тях започва още тази седмица - монтаж на GPS-и на цистерните на горива. Освен това Танов обеща от 1 юли да "можем да говорим за истинска съвместимост на информационните системи на НАП и митниците". Прословутата връзка беше демонстративно пусната миналия август, но на практика не работи и не позволява реално взаимодействите между двете бази данни.

Министърът се надява отчетеният лек ръст на износа да продължи "да се развива доста активно", каквито са прогнозите на МФ. Ако икономиката тръгне нагоре, след 3 до 6 месеца след това се виждат и промените в приходната част, каза Дянков.

В неделя по БНР той прогнозира, че до 2-3 месеца хората щели да започнат да купуват нови телевизори и да мислят за почивка.

Дянков обяви, че е доволен от работата на митниците. Събраното ДДС е 102% процента от планираните приходи, каза Дянков. Събираемостта от акцизите на алкохола върви по план, но "все още е борба" при акцизите от цигари и горива.

Събираемостта растяла, но заради спад на потреблението растежът е нулев. Въпреки това на фона на кризата това е успех, отчете финансовият министър, който се надява на повече приходи паралелно с модернизацията на системата.

Ваньо Танов съобщи, че от вторник, 13 април, започва започва монтаж на GPS-системи на всички цистерни, които превозват горива. Тръжната процедура за осигуряването на устройствата  е приключила и те са налице. Така държавата ще има стопроцентов контрол върху превозите на горива и дължимите акцизи, надява се директорът на митниците.

Аналитичен център ще събира данните за вноса и износа на горива. Надявам се Националната агенция по приходите (НАП) да приеме наредба, която също ще даде възможност за по-добра информация относно контрабандата на горива, заяви Танов.

Затяга се контролът и на корабното зареждане, тъй като са установени нарушения с оцветено гориво, което се доставя в училища и детски градини. Част от нето липсвало или било подменено с друго.

Агенция "Митници" беше една от най-корумпираните и нереформирани структури в държавата, затова и с идването си на власт започнахме реформи, каза министърът. С около 20 процента бе съкратен щатът й, а териториалните дирекции станаха пет от 28.

Връзката между митническите пунктове и клиентите вече се извършва по електронен път, а тази седмица приключваме организационните системи в агенцията с последните промени, които правим, обяви финансовият министър. Освен това тече дисциплинарна проверка на 10 служители, която най-вероятно ще завърши с дисциплинарни уволнения.

По южната граница се осъществявал сто процента контрол на микробуси и автобуси. Танов отчете, че куфарната търговия почти спряла. Само за четири дни проверки са намерени 381 000 къса цигари или без бандерол или при нерегламентирани продажби. Над 2 500 са пурети и пури.

С рентген последно поколение се наблюдават контейнерите в пристанищата в Бургас и Варна за контрабандни пратки.

Кабинетът намалява разходите с 90% бюджетна субсидия

Министерството на финансите е намерило начин да направи намаление на разходите във ведомствата с 10%, съобщи още вицепремиерът и министър на финансите. Това се наложи, след като Конституционният съд отмени текстове от бюджета за 2010 г. Това ще стане с намаление на бюджетната субсидия, която всеки месец се превежда на държавните структури и ведомства - нещо, което е правено и преди. До декември те ще получават 90% от нея и така ще се вместят в предвиденото намаление с 10 на сто. 

Засега ДДС няма да се вдига, съобщи пък икономическият министър Трайчо Траков. Пакетът от 60 антикризисни мерки остава така, както е одобрен от правителството. Дискусията по него предстои тази седмица в Народното събрание.

Брюксел предпочита да премълчи коментара си за "внезапния" дефицит

Европейската комисия няма официална информация за проблем с бюджетния дефицит на България, каза комисарят по валутно-икономическите въпроси Оли Рен, предаде БНР. В края на миналата седмица финансовият министър обяви, че реално България е завършила 2009-а не с дефицит от 1.9% от БВП, а с 3,7 на сто. Дянков и премиерът заявиха, че честно и почтено си признават за това (в последния момент) и затова замразяваме тази година опитите да влезем във валутния механизъм ERM II, известен като чакалнята преди еврото.

До 1 април тази година всички страни-членки трябваше да представят в статистическата служба на ЕС - Евростат, данните за дълга и дефицита си през 2009-а.

В ЕС дефицитът се пресмята на база начислени, а не на извършени разходи. Това означава, че въпреки гимнастиките на МФ да прехвърли плащания към бизнеса в 2010-а, за да докара дефицит под 3% през м.г., те все пак не изчезват от сметките...

На 21 април се очаква Евростат да оповести тези данни и оценката си за тях и от ЕК предпочитат да изчакат този срок. Представител на комисията каза, че отговорът на въпроса дали на 1 април България е подала реалните данни за увеличения дефицит трябва да бъде даден от София, а не от Брюксел.

Oще: антикриза  мерки  разходи  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани