Държавата плаща на донорите на органи | webcafe.bg
newscafe

Държавата плаща на донорите на органи

Webcafe.bg
05.07.2012, 12:44 (обновена 05.07.2012, 13:05)
лекари в операция

Парична компенсация от държавата ще получават донорите на органи

Българите, които дарят единия си бъбрек или част от черния си дроб, ще получават парична компенсация от държавата, съобщи "Труд". С нея ще се покриват транспортните разходи на донорите до болницата и обратно, както и загубените заплати, докато са лежали в лечебното заведение, пише авторът на публикацията Диана Тенчева.

Предложението е внесено от Министерството на здравеопазването като промяна в закона за трансплантациите, одобрена на правителственото заседание тази седмица.

По принцип, влизайки в болница, на донора се пада обезщетение по болест - болнични, които са 80% от брутното възнаграждение. Останалите 20 на сто българинът ще получава на касата на болницата, а на свой ред МЗ ще възстановява направения разход, тъй като няма право да превежда пари на физически лица.

Компенсацията на доходите ще е не само за престоя в болницата, но и за 30 дни след изписването. Тоест сумата, която ще получи, е приблизително две заплати. 

Нововъведението се прави заради европейска директива, чиито изисквания трябва да са транспонирани в нашето законодателство до края на август. В противен случай ни чака наказателна процедура. "Донорска компенсация" в момента в Европа се плаща само във Великобритания.

А ако примерно на дарилия органа му се наложи да остане в лечебното заведение повече време заради усложнения, той вече ще се лекува по клинични пътеки и ще разчита само на обезщетението за болест, добавиха от МЗ. Гласуваните от кабинета промени предвиждат още оттук нататък да се поемат всички периодични изследвания на живия донор. 

В България човек може да дари бъбрек или част от черния си дроб само на роднина по права или съребрена линия до четвърта степен. Този принцип се спазва и при родство, възникнало след осиновяване, но не по-рано от 3 години от самото осиновяване. Всички останали случаи се приемат като рискови за търговия с органи и не са разрешени от закона. 

Изключения се правят единствено от Етичната комисия по трансплантации. Тя може да позволи живо донорство на двама българи, които съжителстват без граждански брак в продължение на 2 г, както и да разреши на биологичен родител да стане донор на детето си.

При трупните донори и присаждането на стволовите клетки тези ограничения не важат.

Oще: бъбрек  българия  заплати  обезщетения  органи  трансплантация  черен дроб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

2 fALLEN | 05.07.201223:36

уеуеее, голем келепир, големо нещо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 05.07.201218:29

ега целио парламент земе по две заплати... и за метадон да ги дават после muhihihihi
   

оценка

+0 -0